Groen's Jeremie Vaneeckhout pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 09 February 2022. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Eerste kandidaat-voorzitter Groen is bekend

Wannes Neukermans

Jeremie Vaneeckhout is de eerste die zich officieel kandidaat heeft gesteld om de nieuwe voorzitter van Groen te worden. Samen met Nadia Naji als co-voorzitter maakte hij zijn kandidatuur maandagochtend bekend. Het is nog wachten op een tegenkandidaat, en morgen (3 mei) moeten de kandidaturen binnen zijn. Intussen lieten verschillende potentiële kandidaten al weten niet in de verkiezingsstrijd te stappen. Vermoedelijk zal Kamerlid Kristof Calvo dat wél doen.

Toen huidig voorzitter Meyrem Almaci eind maart met het nieuws naar buiten kwam vroegtijdig te stoppen als voorzitter van Groen, werden er verschillende namen naar voren geschoven die kans maakten. Verschillende van hen hebben intussen echter laten weten geen kandidaat te zijn. Zaterdag hebben zowel Kamerfractieleider Wouter De Vriendt als politiek directeur Bogdan Vanden Berghe laten weten dat ze geen kandidaat zijn. Ook Björn Rzoska, die in 2019 nog nipt verloor van Almaci, gaf al aan geen kandidaat te zijn.

Van Molenbeek tot Anzegem

Maandagochtend maakten Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, die op het kabinet van Brussels minister Elke Van den Brandt werkt, bekend dat ze samen kandidaat zijn. Vaneeckhout was in de periode 2014-2019 al eens ondervoorzitter onder Almaci. Hij had eerder al aangegeven na te denken over de functie. Vaneeckhout is iemand die opgroeide op het West-Vlaamse platteland, een regio die vaak weinig bereikt wordt door zijn partij. Om daar verandering in te brengen, startte hij met Buitengewoon Groen, de actie binnen de partij om ook op het platteland meer voet aan de grond te krijgen. De 30-jarige Nadia Naji woont in Molenbeek. “Complementaire profielen”, zeggen ze daar zelf over.

“Onze links-progressieve positie is uniek in onze politiek en groene waarden worden gedeeld van Molenbeek tot Anzegem”, stelt Vaneeckhout op Twitter. “Alleen moet de partij die opnieuw met meer zelfvertrouwen en lef uitdragen.”

De kandidaturen voor de voorzittersverkiezingen moeten op 3 mei binnen zijn. Op 11 juni zal Groen een verkiezing organiseren om te zien wie Meyrem Almaci opvolgt.

https://redactie.palnws.be/2022/03/almaci-over-vertrek-tijd-tikt-genadeloos-weg-ook-in-priveleven/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Eerste kandidaat-voorzitter Groen is bekend”

  1. Zoals Mie Vogels verraadt zijn figuur een bourgondische levenswijze. Toch lijkt Calvo als voorbeeld van vlees(?)geworden onthechting een meer geschikte kandidaat: door hem zullen wel een aantal Groenen ontgroenen.

  2. Dat Rzoska het niet zou aandurven stond in de sterren geschreven. Wat een kleurloze figuur is me dat. Zet in zijn plaats een lege emmer op zijn stoel en ze merken het pas een week later. Voor een ding mogen we blij zijn , Calvootje is nog niet verdwenen en zal ons gegarandeerd nog heel wat lol bezorgen. Al opgemerkt dat hij er de laatste tijd goed uitziet? Zijn moeder vond dat het moest gedaan zijn om eruit te zien als een clochard. Nu nog wat werken aan zijn bovenkamer en het komt helemaal goed. Er gaat ook een gerucht dat hij een rijbewijs zou willen halen. De plaatselijke rijschool heeft gezegd dat er de eerste tien jaar geen plaats is.

Plaats een reactie

Delen