Federal Minister Tinne Van der Straeten delivers a speech at the event 'Ten years of the UN Guiding Principles on Business and Human Rights', on day two of the economic trade mission to the United Kingdom, in London, Tuesday 10 May 2022. With over 400 participants, 214 companies and organizations and four days of activities in the Greater London Area, this mission is one of the largest ever organised by the Belgian Foreign Trade Agency. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Uncategorized

Energiemaatregelen kosten staat dit jaar 1,5 miljard euro

Wannes Neukermans

In haar laatste verslag over de aanpassing van de begroting voor 2022 heeft het Rekenhof een overzicht gemaakt van de energiemaatregelen van de Vivaldi-regering. Daaruit blijkt dat de drie pakketten maatregelen die tot dusver zijn genomen, netto meer dan anderhalf miljard euro zullen kosten.

Aan de inkomstenzijde vertegenwoordigen de verlaging van de btw op elektriciteit en gas, de verlaging van de accijnzen op brandstoffen en de verlaging van de btw op zonnepanelen en warmtepompen een geraamd inkomstenverlies van meer dan 1,3 miljard euro in 2022 – en dat met maatregelen die grotendeels op 30 september aflopen.

Extra inkomsten voor de staat

Hogere energieprijzen betekenen echter ook extra btw-inkomsten voor de staat van bijna 1,7 miljard euro in 2022 op gas, elektriciteit en stookolie. Maatregelen zoals de financiering van het verlengde sociale tarief (tot 30 september) en de verwarmingspremie van 100 euro zijn aan de uitgavenzijde goed voor in totaal meer dan 1,5 miljard extra uitgaven.

“Als we bij de verschillende extra uitgaven waartoe reeds besloten is, de extra kosten van 450 miljoen voor de energienorm optellen, komen de maatregelen die de regering-De Croo al genomen heeft op energiegebied uiteindelijk neer op een nettokost van meer dan 1,5 miljard in 2022”, berekent L’Echo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Energiemaatregelen kosten staat dit jaar 1,5 miljard euro”

  1. gazprom tinne wilde de kerncentrales sluiten wat ons veel geld kost, dan plots moeten ze openblijven wat weer veel geld kost. De grootste kost betreft energie is het wanbeleid en taksen. Luxemburg neemt zijn elektriciteit af van België en daar kost het maar de helft

Plaats een reactie

Delen