Georges Gilkinet (Ecolo): "Openhouden van kerncentrales is een hersenschim uit het verleden"

Georges Gilkinet. Photo News

Uncategorized

Energieregulator stelt taks tot 70 procent voor op overwinsten gascentrales

Belga Press Agency

De federale energieregulator Creg heeft in een presentatie aan het parlement nieuwe suggesties geformuleerd om overwinsten af te romen en de energieprijzen onder controle te houden. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Engie/Electrabel haalde in ­amper drie maanden meer dan een half miljard winst uit zijn kern­centrales. Volgens berekeningen van de Creg beleven ook gascentrales gouden tijden. Dat blijft de ­gemoederen beroeren, omdat steeds meer gezinnen moeite hebben om hun facturen te betalen.

De Creg doet nu nieuwe voorstellen om de situatie recht te trekken. Hij stelt bijvoorbeeld voor om buitensporige winsten van bedrijven die hun elektriciteit met eigen gascentrales opwekken, flink af te romen. Dat kan door alle winst boven 100 euro per megawatt vermogen van een gascentrale en per jaar, te beschouwen als een overwinst en die te belasten met een taks die kan oplopen tot zeventig procent. De taks zou gelden zolang de winsten uitzonderlijk hoog blijven. Naar verwachting is dat tot 2024.

Koppeling aan CRM

Een andere optie waar de Creg op wijst, is om de overwinsten te koppelen aan het CRM, het steunmechanisme dat voor de prijs­stijgingen in het leven is geroepen om investeerders te overtuigen een gascentrale of andere capaciteit te bouwen. Die koppeling moet ­vermijden dat gascentrales hun overwinsten combineren met CRM-subsidies vanaf 2025.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Energieregulator stelt taks tot 70 procent voor op overwinsten gascentrales”

  1. Alle maatregelen ,die zowel door de overheid als andere instanties worden voorgesteld/genomen om de burger en de bedrijven enig soelaas te geven is een beetje morrelen aan de zijlijn.
    Alles is begonnen met de verkoop van onze kerncentrales.De dagjespolitiek van Verhofstadt II leverde de lucratieve electriciteitssector uit aan de Fransen.Deze (g)lib(b)eraal begeleidde de ultieme verkoop met als resultaat dat alle winsten terugkeren naar het Franse moederhuis.Dat is de kern van het verhaal.In 2006 was Verhofstadt op bezoek bij Jacques Chirac.In het kader van dat bezoek zei onze voormalige premier en uitverkoper: “Dat het voor hem niet belangrijk was wie de aandeelhouder is van de kerncentrales van ons land maar dat hij alleen bezorgd is om de consument”
    In Antwerpen zegt men:”Moet er nog zand zijn”

Plaats een reactie

Delen