Enorme toename aan kindermisbruik in Duitsland

shutterstock

Uncategorized

Enorme toename van foto’s kindermisbruik in Duitsland

Carl Deconinck

De Duitse politie stelde een sterke klim vast bij het aantal afbeeldingen van kindermisbruik. Tegenover het jaar voordien is er een stijging van 109 procent. Dat vertelde een topman van de Duitse politie op maandag.

In Duitsland registreerde men maar liefst 39.000 gevallen van afbeeldingen van kindermisbruik volgens de politiecriminaliteitsstatistieken in Berlijn. Die gevallen omvatten de verspreiding, de verwerving, het bezit en de productie van afbeeldingen van seksueel geweld tegenover kinderen en minderjarige tieners. Het rapport van de politie heeft het ook over een stijging van seksueel misbruik van kinderen met 6,3 procent, tot meer dan 15.500. De jaarlijkse cijfers hebben alleen betrekking op het deel van de gevallen waarvan de politie op de hoogte is. De werkelijke cijfers zullen naar verwachting veel hoger liggen, zei Holger Muench, het hoofd van de federale recherche van Duitsland.

De autoriteiten schatten dat één tot twee leerlingen per schoolklas in Duitsland het slachtoffer is van seksueel geweld. Muench zei wel dat meer mensen vermoedens van kindermisbruik melden dan in het verleden. “Wij juichen dit ten zeerste toe: ernstige gewelddaden tegen kinderen en jongeren, als de zwaksten in de samenleving, moeten in het bijzonder worden uitgebannen, vervolgd en beëindigd”, zei hij.

De Duitse onafhankelijke commissaris voor seksueel misbruik van kinderen, Kerstin Claus, wees erop dat Europa een draaischijf is geworden voor de verspreiding van beelden van misbruik. “We hebben meer Europese samenwerking nodig en aanzienlijk meer investeringen in de menselijke en technologische hulpbronnen van de opsporingsautoriteiten,” eiste ze. “Elk opsporingssucces is belangrijk omdat het de kans biedt om acuut kindermisbruik te stoppen en verdere daden te voorkomen.”

Belangrijke verdachte gevangen

Later op maandag presenteerden politie en openbaar aanklagers in Keulen nieuwe bevindingen over een vermoedelijke zaak van seksueel kindermisbruik. De voorzitter van de politie van Keulen, Falk Schnabel, vertelde verslaggevers dat een 44-jarige Duitse man uit Wermelskirchen bij Keulen is gearresteerd op verdenking van verschillende gevallen van ernstig kindermisbruik en het bezit van enorme hoeveelheden afbeeldingen van kindermisbruik op zowel video als foto’s. “Ik ben echt geschokt en verbijsterd”, zei Schnabel. “Ik ben nog niet eerder zo’n niveau van onmenselijke brutaliteit en harteloze onverschilligheid voor het lijden van jonge kinderen tegengekomen die pijn lijden met hun kreten en duidelijke angst.”

De getrouwde man, die anoniem bleef in overeenstemming met de Duitse privacyregel, bood zijn diensten als babysitter online aan. Hij misbruikte baby’s van amper een maand oud en tieners tot 14 jaar oud. De hoeveelheid gegevens – van 1993 tot heden – die op zijn computer is aangetroffen blijkt zo groot dat rechercheurs slechts ongeveer 10 procent van de misbruikvoorstellingen hebben kunnen doorspitten. Nochtans arresteerde de politie de verdachte reeds in december. Naast de kinderporno vonden de autoriteiten op de computer van de man ook een lijst met meer dan 70 verdachten die kindermisbruikmateriaal deelden of in bezit hadden met de hoofdverdachte. Deze verdachten worden nu ook onderzocht, zei Schnabel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Enorme toename van foto’s kindermisbruik in Duitsland”

  1. Wanneer wordt ook het aansporen van kinderen tot genderfluïditeit op de lijst van smeerlapperijen gezet? Of zijn hier teveel commerciële belangen mee gemoeid?

Plaats een reactie

Delen