Uncategorized

EU overschat eigen klimaatinspanningen met meer dan 70 miljard

Belga Press Agency

Volgens een nieuw rapport van de Europese Rekenkamer heeft de Europese Unie haar eigen streefdoel om in de begrotingsperiode 2014-2020 ten minste 20 procent van haar budget aan klimaatmaatregelen te besteden, niet gehaald. De klimaatrelevante uitgaven bedroegen in werkelijkheid ongeveer 13 procent, ook al heeft de Commissie verklaard dat het beoogde ambitieniveau gerealiseerd werd. Op die manier werden de klimaatuitgaven met minstens 72 miljard euro overschat.

Tijdens hun onderzoek stelden de auditors van de Rekenkamer vast dat de gerapporteerde uitgaven misschien wel gedaan werden, maar niet noodzakelijk onder de noemer klimaatactie vielen. In plaats van 216 miljard euro, gaf de EU in het kader van de meerjarenbegroting maximaal 144 miljard euro uit aan klimaatbeleid.

Vooral in financiering van het landbouwbeleid worden de klimaatuitgaven te hoog ingeschat: bijna 60 miljard euro. Omdat de tekortkomingen in de rapportering zo groot zijn, noemt de Rekenkamer die over het algemeen onbetrouwbaar. In sommige gevallen worden uitgaven geacht klimaatrelevant te zijn, maar hebben de projecten die ermee worden ondersteund weinig of geen effect op het klimaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om infrastructuur in plattelandsgebieden. In andere gevallen wordt dan weer geen rekening gehouden met mogelijke negatieve effecten, zoals bij koolstofemissies.

“Het aanpakken van klimaatverandering is een topprioriteit voor de EU, die zichzelf ambitieuze klimaat- en energiedoelstellingen heeft gesteld”, zegt Joëlle Elvinger, die voor de Rekenkamer het onderzoek leidde. “We doen een aantal aanbevelingen om de uitgaven van de EU beter te koppelen aan haar klimaat- en energiedoelstellingen. We bevelen bijvoorbeeld aan dat de Commissie de klimaatrelevantie van landbouwfinanciering moet onderbouwen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “EU overschat eigen klimaatinspanningen met meer dan 70 miljard”

  1. Ten eerste, het zijn tenslotte maar ambtenaren, ten tweede, als men klimaatextremisten zoals frans timmermans (de sukkel, krijgt maar 21.000€ per maand) die beweert dat de koeltorens van de kerncentrales CO2 uitstoten en dan nog een eredoctoraat krijgt van rector van de walle van de universiteit van Gent, dan is de klimaathysterie bewezen.

  2. Ze moeten daar bij de EU die klimaatcommissaris Frans Timmermans en zijn assistent, de eveneens Nederlandse ex-Greenpeace activist Samsom eruit gooien. De Nederlandse afbraak-regering Rutte wil nu liefst 60-miljard besteden aan het “redden van het klimaat”. De nergens iets van afwetende koorknaap minister Rob Jetten is als een dolle bezig met niet te onderbouwen, onzinnige plannen. Als die 60-miljard aan kerncentrales zouden worden besteedt kan ik er nog mee leven. Maar daar een en ander in EU-opdracht gebeurd kan men maar één conclusie trekken, voor het te laat is: Nexit! En voor België geldt: Belxit of Vlamxit…

Plaats een reactie

Delen