Binnenland politiek

Europa verkiest schadelijk schaliegas boven kernenergie

Wannes Neukermans

In een nieuw akkoord hebben de Verenigde Staten beloofd om dit jaar 15 miljard meer kubieke meter LNG te leveren. Naast Engie hebben verschillende andere Europese energiebedrijven een deal met de Amerikanen gesloten. Op die manier wil de Europese Unie al tegen het einde van dit jaar afstappen van de Russische gasafhankelijkheid. De vraag is nog maar of dat genoeg zal zijn. En nog straffer: het vloeibare aardgas (LNG) dat uit de VS komt, bestaat voor 80 procent uit schaliegas. Dat is een gas waarvan de ontginning zowel gevaarlijk als milieuonvriendelijk is.

Begin april werd al besloten dat er vloeibare aardgas uit de Verenigde Staten en Canada zou geïmporteerd worden om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Dat Amerikaanse LNG bestaat voor 80 procent uit schaliegas. Dat is een controversiële energiebron, niet in het minst bij groenen en milieuactivisten. Wat toen opvallend was, is dat minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) daar niets van wist. “Schaliegas komt er níét in”, vertelde ze toen. Later moest ze schoorvoetend toegeven dat ze eigenlijk niet op de hoogte was van het feit dat de Amerikaanse bronnen schaliegas bevatten. Niet alleen Engie, maar ook andere Europese energieleveranciers sloten een akkoord met de Verenigde Staten.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/04/van-der-straeten-wist-niet-dat-ze-schaliegas-uit-amerika-zou-importeren/

Nu is er besloten om nog meer van dat schaliegas in te voeren. Dat gas, dat wordt ontgonnen door ‘fracking’, zorgde voor een omwenteling in het Amerikaanse energielandschap, maar is ook erg controversieel. Schaliegas zit geperst tussen ondergrondse lagen keiharde rotsen. Via een zeer omstreden techniek, waarbij men kilometers diep boort, gaat men op zoek naar het gas. Daarna worden in de boorschachten de steenlagen gebroken door ondergrondse explosies. Daarna laat men water, gemengd met chemicaliën en zand, door het gesteente lopen om het gas te laten ontsnappen. Door het gevaarlijke werk zijn er al verschillende fatale ongelukken gebeurd met schaliegasontginning.

NIMBY

Die techniek heeft grote hoeveelheden water nodig, die na gebruik giftig zijn geworden. Daarnaast heeft het ook een enorme impact op de omgeving, die vaak vervuild achterblijft. Het is dan ook straf dat het ecologische Europa nu schaliegas gaat gebruiken. En misschien nog straffer dat het dat uit de VS zal importeren. Een klassiek voorbeeld van het ‘Not In My Backyard’-principe (NIMBY). Dat is een begrip dat aanduidt dat mensen wel gebruik willen maken van voorzieningen, maar er geen hinder van willen ondervinden.

Want ook in Europa zit er schaliegas in de grond. Zo zou er onder Limburg, aan de grens met Duitsland en Nederland, heel wat schaliegas in de grond zitten. Dat wordt hier echter niet ontgonnen, omwille van milieuredenen. Maar het importeren uit een land 6.000 kilometer verder, dat wil Europa wel doen.

Kiezen tussen Amerikaans schaliegas en Russisch aardgas is als kiezen tussen de pest en de cholera. Ook in Rusland zijn er gaslekken, al is normale olieontginning minder schadelijk dan de ontginning van schaliegas. De aanvoer van Amerikaans gas zou de klimaatimpact van een gascentrale met 70 procent verergeren.

Waarom geen kernenergie?

Een derde optie, die blijkbaar niet meer aan de orde lijkt, is een toename van de capaciteit van kernenergie. Critici vinden het hypocriet dat Europa jarenlang niets met schaliegas te maken wilde hebben, maar het nu wel laat leveren uit een ander, ver land. Nochtans biedt kernenergie voordelen op drie parameters: bevoorradingszekerheid, klimaat en prijs. Dat zegt Matthias Meersschaert althans, de woordvoerder van het Nucleair Forum. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijkere manier “om ons minder afhankelijk van andere landen en bepaalde onstabiele regimes te maken”.

https://redactie.palnws.be/2022/04/matthias-meersschaert-woordvoerder-nucleair-forum-kernenergie-is-een-technologie-van-de-toekomst/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Europa verkiest schadelijk schaliegas boven kernenergie”

  1. Ik kan daar alleen maar aan toevoegen dat het liberalisme een groter gevaar betekent voor de democratie, het klimaat, identiteit, economie, veiligheid en welvaart van de modale Europeaan dan Rusland. De USA schaliegas die in Europa gaan dumpen is de schaamte voorbij. Hoe kan dat zonder corruptie van de blauwe maffia?

  2. Waar blijven de reacties van Greenpeace,de Anuna’s,de Greta’s,de Groenen/Ecolo,de Bond beter Leefmilieu,Extinction Rebellion en anderen die zo graag op de barricades staan met het wijzend vingertje?!

Plaats een reactie

Delen