Ex-president Guinee aangeklaagd voor moord, ontvoeringen en seksueel geweld

Shutterstock

Uncategorized

Ex-president Guinee aangeklaagd voor moord, ontvoeringen en seksueel geweld

Carl Deconinck

Het gerecht van het West-Afrikaanse land Guinee vervolgt de afgezette president, Alpha Condé, voor moord, seksueel geweld en het laten verdwijnen van burgers tijdens de protesten in het land in 2020. Die braken uit nadat Condé had aangekondigd zichzelf te willen opvolgen. Samen met Condé zitten er 26 anderen op de beklaagdenbank, waaronder de toenmalige minister van Defensie.

Dat Condé nu zware straffen riskeert komt als een verrassing. De militairen die vorig jaar de macht grepen in Guinee hadden namelijk beloofd dat ze hem niet gingen vervolgen. De oud-president zat in huisarrest en de junta beloofde zelfs om hem binnenkort vrij te laten. De realiteit draait nu anders uit. 26 vooraanstaande figuren riskeren zware straffen. Het zijn een voormalige president van het Constitutionele Hof, voormalige voorzitters van de Assemblee, een voormalige premier en een groot aantal voormalige ministers, afgevaardigden en functionarissen van de veiligheidsdiensten.

De beschuldigingen zijn niet mals. De aanklacht spreekt van “moord, moord en medeplichtigheid”“gedwongen verdwijningen”, “detenties”, “ontvoeringen”, “daden van marteling”, “aanranding en mishandeling”, “verkrachting en aanranding” en “daden van plundering”. De vervolgingen komen er na een klacht van het Nationaal Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC), een collectief dat vanaf oktober 2019 maandenlang oppositie voerde tegen de herverkiezingsplannen van Alpha Condé.

Condé werd in 2010 de eerste democratisch verkozen president van het land. Hij wilde daar in 2020 nog een termijn bij doen, maar dat liet de grondwet niet toe. Dus wilde hij die aanpassen. Dat zorgde voor heel wat ongenoegen en er braken zware protesten uit. Condé sloeg die hard neer. Er vielen daarbij zeker zestig doden, naar schatting van internationale waarnemers. Na de verkiezingen zouden er nog eens zestien burgers zijn doodgeschoten. Het gerecht in Guinee denkt dat hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan seksueel geweld en het laten verdwijnen van burgers tijdens de protesten.

Staatsgreep tegen Condé

Condé won uiteindelijk de verkiezingen. Maar het leger besloot om toch in te grijpen. kolonel Mamadi Doumbouya zette de president af en greep de macht. Hij hekelde de politieke situatie in zijn land. Het gerecht was volgens Doumbouya geïnstrumentaliseerd, democratische principes werden met de voeten getreden, de overheidsadministratie extreem gepolitiseerd en er was te veel armoede en corruptie. “Wanneer de elite de bevolking onderdrukt, is het aan het leger om de mensen hun vrijheid te geven.”

Bij de staatsgreep beloofde de junta een interim-regering aan te stellen. Maar afgelopen zaterdag zei Doumbouya dat het zeker nog drie jaar duurt voor er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Bekend gezicht in de huidige “overgangsregering” van Guinee is Béa Diallo. Die was eerste schepen van PS in Elsene, maar is nu minister van Jeugd en Sport in Guinee. Diallo is 50 jaar en heeft een dubbele nationaliteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen