Illustration picture shows members of the special units during a celebration of the 50th anniversary of the special units of the federal police, Wednesday 16 February 2022 in Brussels. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Binnenland politiek

Federale gerechtelijke politie kan zelfs ontvoeringen en afpersingen niet meer vervolgen

Wannes Neukermans

Woensdag gaven de procureurs-generaal en de directeur van de federale gerechtelijke politie in de Kamer aan dat de politie in “catastrofale toestand” verkeert. Ze klagen het gebrek aan middelen aan, terwijl de georganiseerde misdaad steeds gewelddadiger te werk gaat. De politietop confronteerde de Kamerleden van de Commissies Justitie en Binnenlandse Zaken met foto’s van folteringen en zware geweldplegingen om aan te kaarten hoe dringend hun vraag is. De regering ging eerder niet in op de verzoeken van de federale gerechtelijke politie.

De problemen bij de federale gerechtelijke politie zijn al langer bekend. Al op de bijeenkomst van de voltallige Nationale Veiligheidsraad van 1 december 2021 kregen vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en van de federale gerechtelijke politie de gelegenheid de problemen aan te kaarten bij de bevoegde ministers en de premier.

Steeds gewelddadigere georganiseerde misdaad

De Vivaldiregering gaf niet thuis, waardoor de procureurs-generaal en de directeur zich genoodzaakt voelden woensdag opnieuw aan de alarmbel te trekken. Vooral de getuigenis van Frédéric Van Leeuw, de Federaal procureur sprong in het oog. Hij toonde, met expliciete beelden aan, dat de georganiseerde misdaad extreem gewelddadig te werk gaat, ook in ons land en dat daarbij een mensenleven niets waard is.

Personeelstekorten hebben ervoor gezorgd dat de Brusselse federale gerechtelijke politie FGP sinds september vorig jaar niet meer alle financiële criminaliteit wil vervolgen. Maar daar stopt het niet: zelfs ‘groot banditisme’, een misdaadcategorie die mensenlevens eist, moet de politie laten schieten. “Het gaat om extreme gewelddadigheid zoals ontvoeringen, afpersingen, diefstallen met geweld en andere gewapende misdrijven”, legde Brussels procureur-generaal Johan Delmulle uit in de Kamer. Daar waren in 2002 nog 69 gespecialiseerde speurders mee bezig. Nu zijn dat er nog 45, terwijl de georganiseerde misdaad eigenlijk alleen maar is toegenomen.

Het tekort aan middelen was de rode draad doorheen de tussenkomsten in de gemengde Commissie. Hoewel die tekorten er zijn, boekt de federale gerechtelijke politie toch nog regelmatig grote successen. “Door het doorzettingsvermogen van de rechercheurs die dikwijls zelf investeren in eigen middelen”, klinkt het.

Nieuwe organisatiestructuur

Christoph D’Haese, Kamerlid voor N-VA, reageerde verontwaardigd: “Het is ongezien dat de top van het Openbaar Ministerie – zeer terecht – de kant kiest van de federale gerechtelijke politie die kreunt onder een gebrek aan mensen en middelen. De georganiseerde misdaad is ons land in handen aan het nemen bij gebreke aan actie en politiek getouwtrek tussen de ministers Van Quickenborne en Verlinden. De rechtsstaat is in gevaar, zo veel is duidelijk.”

Yngvild Ingels geeft aan de vraag voor 35 miljoen euro extra van de politie te steunen. “Maar we moeten ook verder durven kijken. We kunnen nier rond het feit dat er een nieuwe organisatiestructuur nodig is”, besluit hij. “Het huidige model van de Geïntegreerde Politie botst op zijn limieten en is na 20 jaar aan herziening toe.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Federale gerechtelijke politie kan zelfs ontvoeringen en afpersingen niet meer vervolgen”

  1. Het kan Vivaldi geen barst meer schelen. Uitbollen tot 2024 lijkt het motto. De Croo tast verre horizonten af en dat CD&V, die mathematisch niet nodig is voor een meerderheid, dromerig blijft zitten is ongehoord. Wat valt hier voor die partij nog aan trofeeën binnen te halen? Waarom al die moeite doen om naar buiten toe door een hervorming het blazoen op te poetsen?
    De burger die dit aanschouwt vergaat van plaatsvervangende schaamte.

  2. Gebrek aan middelen, laat me niet lachen. 1000 man robocops en vijf (5) waterkanonnen om in het park La Boum uit elkaar te kloppen, omdat studentjes een glaasje dronken op het groene gras, maar dat door het regime verboden was. Ze hebben meer dan volk en geld genoeg, maar brave burgers flitsen en beboeten en mishandelen is makkelijker dan echt bandieten pakken…

  3. Gruwelijk zware misdaad kan men niet vervolgen in dit land. Maar iemand met een verkeersboete van 15€ blijven vervolgen tot in het einde der dagen is dan weer de normaalste zaak van de wereld in dit GATACHTERLIJK en misselijkmakend land. Hoe zou het toch komen dat “extreme” partijen steeds meer aanhang vinden? 🤔

  4. Vivaldi gaf al 500 miljoen extra aan justitie. Resultaten tot nu toe: nul. Korte celstraffen nog altijd niet uitgevoerd, personeelstekort langs alle kanten, zelfs zware misdaad niet meer vervolgd. A ja, toch wel resultaat: protest tegen corona-maatregelen wordt grondig uit elkaar geklopt; En voor snelheidsboetes is er blijkbaar ook volk genoeg. Geen extra geld nodig, wel betere prioriteiten.

  5. Het typische eeuwige gezaag: “De politie zou beter de echte gangsters pakken in plaats van verkeersboetes uit te schrijven.” Dergelijke opmerkingen getuigen van weinig of zelfs nul komma nul inzicht van hoe de politie werkt en hoe nog altijd de politiek beslist wat de politie moet doen en hoeveel middelen ze krijgen. Maar ja, volgens bepaalden moet de politie onmiddellijk stoppen met verkeerscontroles en allemaal “de echt gangsters” gaan pakken. Bullshit in het kwadraat natuurlijk.

  6. 750miljoen€ trekt de regering deze legislatuur uit om gazetten te bezorgen!De uitgevers in dit land maken ferme winsten!Niet moeilijk dat de MSM schrijven wat hun broodheren voorkauwen.Voor de veiligheid van de (uitgeperste) burgers is er geen geld.

  7. Uit de commentaren blijkt tot nog toe weinig sympathie voor de politie. Hier valt zeker wel iets voor te zeggen maar men moet bedenken dat het artikel handelt over de strijd tegen de georganiseerde misdaad, iets wat ons als burger toch aanbelangt.

Plaats een reactie

Delen