'Finland beslist op 12 mei om lid te worden van de NAVO'

shutterstock

Uncategorized

Finland maakt op 12 mei beslissing over NAVO-lidmaatschap

Carl Deconinck

De Finse krant Iltalehti zegt te weten dat de Finse regering van plan is om op 12 mei toe te treden tot de NAVO. President Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zouden hierover een akkoord hebben. Verschillende bronnen zouden het nieuws geverifieerd hebben.

Volgens Iltalehti zal de Finse president, die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid, op 12 mei zijn goedkeuring geven voor een toetreding bij de NAVO. Op die dag zal ook het Finse parlement de zaak behandelen. De bedoeling is dat de verschillende partijen op dat moment hun akkoord geven. De toetreding tot de NAVO zal in twee fases gebeuren. Eerst zal de president zijn positieve standpunt overbrengen, waarna het parlement dat zal bijtreden.

Partijvoorzitters en fractievoorzitters zullen waarschijnlijk na de vergaderingen van de fracties een gezamenlijke vergadering houden. De premier, Sanna Marin, zou zich ook akkoord verklaard hebben bij dit alles. Op 12 mei zullen de belangrijke staatsorganen, namelijk de president van de Republiek, de premier en de meerderheid van de parlementaire partijen, hun mening geven over het NAVO-lidmaatschap. Het is hoogstwaarschijnlijk dat Finland een kandidatuur als NAVO-lid zal indienen.

Het is de bedoeling dat deze aankondiging van het aanvragen van het NAVO-lidmaatschap niet meer wordt besproken in parlementaire commissies en niet in stemming wordt gebracht, maar in sneltempo naar de NAVO wordt gebracht. De NAVO-Raad zal onmiddellijk bijeenkomen. De dertig ambassadeurs van de NAVO-landen zullen in de NAVO-Raad het besluit nemen om Finland uit te nodigen voor de toetredingsonderhandelingen.

Finland deelt een lange grens van 1300 kilometer met Rusland. Dat land liet zich al erg afkeurend uit over een mogelijke toetreding van Finland tot de NAVO. Rusland dreigde zelfs met kernwapens en hypersonische raketten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Finland maakt op 12 mei beslissing over NAVO-lidmaatschap”

Plaats een reactie

Delen