Uncategorized

Finland vraagt NAVO-lidmaatschap aan

Wannes Neukermans

Finland wil lid worden van de NAVO. Het land zal het lidmaatschap van de militaire alliantie aanvragen. Dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en regeringsleider Sanna Marin zondag in Helsinki bekendgemaakt. Het Finse parlement moet de stap wel nog goedkeuren, maar een meerderheid wordt zeker geacht.

“Dit is een historische dag, het begin van een nieuw tijdperk”, zei president Niinistö zondag op de persconferentie. Finland heeft een lange geschiedenis van militaire neutraliteit, maar na de Russische invasie in Oekraïne groeide de steun van de bevolking om lid te worden van de NAVO. Finland deelt een 1.300 kilometer lange grens met Rusland.

Alle NAVO-landen moeten instemmen

Het is geen verassing meer dat Finland het NAVO-lidmaatschap aanvraagt. De president en premier van het land gaven de afgelopen dagen meermaals aan toe te willen treden tot de NAVO. Gisteren sprak de sociaaldemocratische regeringspartij van premier Marin haar steun uit voor de kandidatuur.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/finland-wil-snel-toetreden-tot-de-navo/

Hoe snel het Noordse land kan toetreden tot de alliantie is nog onduidelijk. Alle dertig NAVO-landen moet namelijk instemmen met het lidmaatschap. Dat kan een probleem worden, want Turks president Erdogan gaf al aan sterk tegen een NAVO-lidmaatschap van Finland een Zweden te zijn. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vertelde eerder echter dat de Finnen “een warm welkom zouden krijgen”.

Ook de Russische president Vladimir Poetin sprak al dreigende taal over een eventueel NAVO-lidmaatschap van Finland. “Het beëindigen van het traditionele beleid van militaire neutraliteit zou een vergissing zijn, aangezien er geen bedreiging is voor de veiligheid van Finland”, klonk het in een verklaring van het Kremlin. Een statement van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat Moskou gedwongen zou zijn om “vergeldingsacties” te ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Finland vraagt NAVO-lidmaatschap aan”

  1. Het oppoken is volop bezig. Er is geen enkele meerwaarde als Finland lid zou worden.
    Waarom zou Finland bang moeten zijn. de MSM laten ons iedere dag weten dat het Russische leger eerder een Mexicaans leger is met hoofdzakelijk tinnen soldaten en een leider die op sterven ligt. De waarheid is echter dat onze grote leiders een uitweg zoeken en hopen te verdoezelen dat ze decennia lang uit het niets gratis geld toverden en nu een uitweg zoeken op de miserie die daardoor op ons afkomt. Armoede gaat ons deel zijn.

Plaats een reactie

Delen