Finland wil snel toetreden tot de NAVO

shutterstock

Uncategorized

Finland wil snel toetreden tot de NAVO

Carl Deconinck

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zoals verwacht de formele wens uitgesproken om “onverwijld lid te worden van de NAVO”. Dat deden ze donderdagochtend in een gezamenlijk persbericht.

“Finland moet dringend een aanvraag indienen om lid te worden van de NAVO. We hopen dat de nationale stappen die nog nodig zijn om tot deze oplossing te komen, de komende dagen snel worden genomen”, staat in het bericht. De beslissing om het lidmaatschap aan te vragen berust bij de president van de Republiek en de ministeriële commissie voor buitenlands en veiligheidsbeleid van de regering. De steun van het Parlement voor de aanvraag is ook gevraagd voordat deze wordt ingediend.

Snellere toetreding

Volgens berichten in de Finse media zal zondag een ministeriële commissie voor buitenlands en veiligheidsbeleid tussen de president en de regering worden bijeengeroepen om te beslissen over de kwestie. Het Parlement van zijn kant zal naar verwachting maandag uitzonderlijk al bijeenkomen om een begin te maken met de beraadslagingen over deze kwestie. Een grote meerderheid verklaarde al voorstander te zijn van NAVO-lidmaatschap.

De wilsverklaring van Finland om lid te worden zal waarschijnlijk volgende week aan de NAVO worden voorgelegd. De NVAO zal Finland dan uitnodigen voor de toetredingsonderhandelingen, die naar verwachting zeer snel zullen plaatsvinden. Om het lidmaatschap officieel te laten zijn en Finland onder de waarborgen te laten vallen, moeten de 30 lidstaten van de NAVO het akkoord nog ratificeren. De ratificatie duurt normaal gesproken maanden tot een jaar, maar in het geval van mogelijke aanvragen uit Finland en Zweden zal het ratificatieproces naar verwachting veel sneller plaatsvinden.

Russische dreiging

Die beslissing lijkt een formaliteit in de huidige omstandigheden. Nochtans is het toekomstig lidmaatschap van Finland bij de NAVO niets anders dan historisch te noemen. Het land hield altijd veel rekening met Russische eisen. Buurlanden van Rusland zouden namelijk nooit mogen toetreden tot de NAVO. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Daarom stelde Finland zich altijd onafhankelijk op inzake defensie. Het land kent een dienstplicht en spendeert relatief veel aan defensie. Het Kremlin liet zich al erg afkeurend uit over een mogelijke toetreding van Finland tot de NAVO en dreigde zelfs met kernwapens en hypersonische raketten.

Het Fins leger deed wel al mee met acties en oefeningen van de NAVO, maar hield altijd afstand, zoals gewenst door Rusland, maar ook door de eigen bevolking. De Russische agressie in Oekraïne veranderde echter veel. Zo was president Niinisto nooit voorstander om deel te worden van de NAVO. “Maar nu zijn de maskers afgevallen”, zo zei hij zelf. Opiniepeilingen geven aan dat meer dan 70 procent van de Finnen het lidmaatschap steunt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen