Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Franse groenen pleiten voor invoering boerkini

Carl Deconinck

Éric Piolle, de groene burgemeester van Grenoble, wil de zwembadvoorschriften aanpassen. Hij zou van plan zijn om de boerkini, een veel-verhullend kledingstuk voor vrouwen, toe te staan. Dat zorgt voor onrust in de gemeente.

De groene Piolle bracht het nieuws zelf naar buiten. Hij schreef een open brief aan de herverkozen Franse president, Emmanuel Macron. Piolle ziet namelijk dat er enkele grote uitdagingen zijn. Zo is er de ‘noodtoestand’ van het klimaat en het oprukken van extreemrechts. De burgemeester wil dit bestrijden met een terugkeer naar de grondbeginselen, naar de Franse manier van leven. Belangrijk daarbij is het secularisme, of hoe hij dat zelf wil invullen tenminste.

Het secularisme behelst volgens de groene burgemeester ook vriendelijkheid ten aanzien van de boerkini. Hij onderstreepte eerder al ervoor te zullen zorgen dat geen enkele interne regeling van een openbare voorziening een discriminatie vormt. Normaal gezien komt het toelaten van boerkini’s in zwembaden op de gemeenteraad van Grenoble deze maand aan bod. Piolle vindt dat het nu geldende verbod in strijd is met de vrijheid van godsdienst.

Het verbod versterkt volgens Piolle de politieke islam. Hij ziet naar eigen zeggen ook een vorm van anti-moslimracisme in het debat bij mensen die de boerkini willen verbieden. Nochtans klonk de man nog niet zo lang geleden helemaal anders. Toen was een verbod een kwestie van hygiëne. Heel wat islamitische activisten betoogden toen tegen het beleid in Grenoble. Socialisten verboden het kledingstuk omdat het “indruiste tegen de waarden van de republiek”.

Weerstand tegen boerkini

Niet iedereen in Grenoble is tevreden met de plannen van de burgemeester. De voormalige minister en burgemeester van de stad, Alain Carignon, eist dat de bevolking hierover zijn zeg krijgt via een referendum: “Hij is niet gemandateerd om het politieke islamisme te steunen”, aldus Carignon over Piolle. Jordan Bardella van het Rassemblement National pleit voor een algemeen verbod op de boerkini in publieke ruimtes. Bardella noemt de boerkini een manifestatie van de islamistische ideologie. Hij spreekt van een “islamogauchistisch blok”.

Van zijn kant heeft de voorzitter van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, Laurent Wauquiez (Les Républicains), de burgemeester van de stad al gewaarschuwd voor de impact van een dergelijke beslissing: “In dit geval zal de regio alle subsidies aan de stad Grenoble verminderen. Geen cent van de Auvergnats-Rhônalpins zal uw onderwerping aan het islamisme financieren”, tweette hij op maandag 2 mei.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Franse groenen pleiten voor invoering boerkini”

  1. Boerkini en islam zijn onafscheidelijk verbonden. Hoe kan dan het aanvaarden van de boerkini een uiting zijn van respect voor de lekenstaat?
    Links en Groen zijn van de eerste tegenstrijdigheid niet dood gegaan.

Plaats een reactie

Delen