Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Geen godsdienst, maar maatschappelijke vorming in basisschool Sint-Martens-Latem

Wannes Neukermans

Vanaf volgend schooljaar start een vrije basisschool in Sint-Martens-Latem met het vak maatschappelijke vorming. Daardoor zullen zedenleer en levensbeschouwing uit het lessenrooster verdwijnen. De school doet dat naar eigen zeggen omdat het systeem en de manier waarop levensbeschouwing aangeboden wordt in het onderwijs, onder druk staat.

“Onze school neemt een beslissing in een onderwerp dat de politiek al decennia beroert, maar waar men nog nooit een knoop in doorhakte”, reageert Paul Lauwers, directeur van de vrije basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem. De school, die van geen enkele koepel afhankelijk is, stopt vanaf 1 september 2022 met de uren levensbeschouwing en niet-confessionele zedenleer. In de plaats komt het vak maatschappelijke vorming. Het zal daar gaan over identiteit en burgerschap, maar ook over religie, economie, milieu, ethiek en filosofie. Het leerplan hiervoor komt van de school zelf.

“We denken al lang na over een manier waarop we onze zingevende opdracht beter kunnen waarborgen”, legt Lauwers uit. “We komen hiermee tegemoet aan de veranderde eisen die onze samenleving stelt aan opgroeiende kinderen en jongeren. Ze worden geconfronteerd met een tijdgeest die nooit zo snel evolueerde. en nog amper refereert aan het maatschappelijke en zingevende kader in het onderwijs.”

Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert positief op het initiatief. “Een vrije school moet volgens de grondwet morele of religieuze opvoeding aanbieden. Dat blijft ze op deze manier doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Geen godsdienst, maar maatschappelijke vorming in basisschool Sint-Martens-Latem”

Plaats een reactie

Delen