George W. Bush maakt erg gênante uitschuiver

shutterstock

Uncategorized

George W. Bush maakt erg gênante uitschuiver

Carl Deconinck

Oud-president van de Verenigde Staten George W. Bush heeft een veelzeggende verspreking gemaakt bij een speech over de oorlog in Oekraïne. De beelden hiervan gaan viraal. Bush versprak zich en verwarde de invasie van Oekraïne met die van Irak.

Bush jr. sprak over de oorlog in Oekraïne. Hij haalde daarbij uit naar Rusland. Verkiezingen zijn er volgens hem doorgestoken kaart, politieke tegenstanders vliegen er in de gevangenis of erger. Het electoraal proces is er niet vrij. “Het resultaat is een gebrek aan controle en evenwicht in Rusland en de beslissing van één man om een geheel onrechtmatige en brutale invasie te beginnen van Irak…ik bedoel van Oekraïne.”

De oud-president schoof daarmee onbedoeld zelf naar voren waar men hem al jarenlang veel verwijten over maakt. Het was namelijk zijn beslissing om Irak binnen te vallen en het regime van Sadam Hoessein omver te werpen. De bedoeling was er om een democratie te installeren, maar de realiteit draaide anders uit. Velen hadden hier nochtans voor gewaarschuwd. Hij probeerde hij zijn verspreking weg te masseren en wees erop dat hij al 75 jaar oud is.

Verspreking van de eeuw

De reacties liegen er niet om. Donald Trump Jr. zegt te wensen dat Bush beter 20 jaar geleden zoveel zelfkritiek had gehad. “Ontelbare levens en biljoenen dollars later.” Amerikaans columnist Ahmed Baba heeft het over de “grootse Freudiaanse verspreking van de eeuw.” Andrew Stroehlein van Human Rights Watch dacht hetzelfde. Pouya Alimagham, historicus aan de universiteit van Massachusetts vond dat Bush dan voor het eerst eens de waarheid vertelde.
In Vlaanderen reageerde Dyab Abou Jahjah. “Oorlogsmisdadigers als Bush vertellen de waarheid enkel als een “verspreking”, een lapsus. Dat deze man gewoon zwijgt over invasies.”

Amerika viel op 20 maart 2003 Irak binnen na beschuldigingen dat het Saddam-regime over massavernietigingswapens beschikte. In realiteit was dat niet het geval. De oorlog in Irak zorgde voor het afzetten en doden van dictator Saddam Hoessein, maar in de plaats kwam er oorlog en chaos. Als dieptepunt was er de Islamitische Staat, maar zelfs los daarvan blijft Irak tot op vandaag een puinhoop.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “George W. Bush maakt erg gênante uitschuiver”

  1. zolang het Westen haar visie aan anderen wil opdringen zal er altijd oorlog zijn.Taiwan zal de volgende reden zijn alhoewel China een te grote brok is als je ziet dat de VS uit Afghanistan is moeten wegvluchten.Het kan zelfs de problemen in het eigen land de baas niet,zie BLM.Hier verwacht ik hetzelfde.We hebben een Poetin-Orban nodig en geen porno sander of schele michel

Plaats een reactie

Delen