Griekenland wil grotere muur aan de grens

Shutterstock

Uncategorized

Griekenland wil grotere muur aan grens met Turkije

Carl Deconinck

De Griekse overheid is van plan om de grensmuur die het heeft met Turkije uit te breiden. Het zoekt hiervoor steun bij de Europese Unie.

Notis Mitarachi, de Griekse minister van migratie, wil zo’n 40 tot 120 kilometer extra stalen muur laten bouwen. De werken zouden dit jaar al aanvangen. Dat zei Mitarachi afgelopen zondag in een interview met een Atheense radiozender. De minister plaatste het gesprek maandag online op sociale media. Hij hield zich echter op de vlakte over het kostenplaatje van het project.

“Het is een overheidsbeslissing om de grensmuur verder uit te breiden en we hebben Europese financiële steun aangevraagd”, klonk het. Eerder beschuldigde Griekenland Turkije ervan om migratie te “instrumentaliseren” om druk uit te oefenen op de EU. Nochtans is Turkije een buurland en NAVO-bondgenoot. Ankara wijst die beschuldigingen af. Het zegt dat het de zwaarste last van migratie op zich neemt. Turkije vangt bijvoorbeeld zo’n 4 miljoen vluchtelingen op, voornamelijk afkomstig uit Syrië dat verscheurd is door de burgeroorlog.

Europese Unie

Vorig jaar hebben 12 landen, waaronder Griekenland, EU-financiering aangevraagd voor grensmuren die momenteel uit de nationale begrotingen worden gefinancierd. De Europese Commissie weigerde tot nu toe mee te helpen aan de bouw van muren aan de buitengrenzen. Dit zou namelijk middelen onttrekken aan andere migratiegerelateerde activiteiten, waaronder de financiering van het EU-agentschap voor grensbescherming, Frontex.

Het Europees niveau ligt echter vaak dwars. Zo verzette het zich in het verleden tegen de komst van fysieke barrières. De Raad van Europa eiste zelfs dat Griekenland stopt met pushbacks. Het is dan ook maar de vraag of het nu zal helpen met de uitbreiding van de muur in Griekenland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Griekenland wil grotere muur aan grens met Turkije”

  1. De EU wil gewoonweg geen buitengrenzen. Heel het overgesubsidieerde gedrocht Frontex is en lege doos. Hun taak bestaat er in om opgeviste migranten aan Europese wal te zetten want pushbacks mogen ze niet. Een gratis ferry voor de migranten met andere woorden.

  2. Heel juist alle myserie opvangen en hun eigen volk ervoor laten opdraaien .Migratie is verarming en verotting aan het land maar daar hebben zij geen last van de politieke landbedervers

Plaats een reactie

Delen