De groenen, samen met Franstalige partijen PS en DéFI, brengen een nieuwe categorie vluchtelingen onder de aandacht: Oekraïense vrouwen – vaak slachtoffers van verkrachting – die een abortus willen laten uitvoeren, maar dat niet kunnen omdat de wet in Polen dat niet toestaat. De partijen roepen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (cd&v) op om hen specifiek daarvoor naar België te laten overkomen.
Verkrachting en seksueel geweld worden al sinds de dageraad der mensheid ingezet als oorlogswapens. Ook uit de oorlog in Oekraïne kwamen intussen tal van getuigenissen van verkrachting van Oekraïense vrouwen door Russische militairen, soms met een zwangerschap tot gevolg. Een abortus laten uitvoeren is voor velen van hen moeilijk: in Oekraïne is er een tekort aan medicatie en in Polen, waar vele Oekraïners naartoe gevlucht zijn, laat de wetgeving het in vele gevallen niet toe.
De groenen, DéFI en de PS willen dat staatssecretaris Sammy Mahdi (cd&v) dergelijke vrouwen laat overbrengen naar België zodat ze hier een abortus kunnen laten uitvoeren, zo viel gisteren tijdens de commissie Migratie te horen.
“We moeten die vrouwen zo snel mogelijk helpen”
“We moeten die vrouwen zo snel mogelijk helpen. De vrouwen bevinden zich in een noodsituatie. Onder hen zijn er ook vele slachtoffers van verkrachting. Een deel van de slachtoffers wil bij aankomst in Polen een abortus laten uitvoeren, maar in de plaats van geholpen te worden, botsen ze daar op de vrouwonvriendelijke abortuswetgeving. Ik vind dat onaanvaardbaar”, zei Kamerlid Eva Platteau van Groen.
Nochtans kunnen de meeste Oekraïense vluchtelingen nu al vrij doorheen de Europese Unie reizen, dus ook naar België, als zij dat willen. Dat werd ook nog eens verduidelijkt door Mahdi, die verder benadrukte dat het informeren van Oekraïense vluchtelingen in Polen over abortus niet tot zijn bevoegdheden behoorde en weinig zin leek te hebben om op de oproep in te gaan.
“Het is moeilijk om vragen te beantwoorden over zaken die niet tot mijn bevoegdheid behoren”, zei Mahdi. “Ik wil gerust antwoorden op vragen die gaan over wat de Europese Commissie en de Europese commissaris in kwestie kunnen doen, maar het is niet mijn bevoegdheid om mij bezig te houden met de vragen die u stelt. Ik zou hier natuurlijk een moreel sterk pleidooi kunnen voeren dat enthousiasmerend werkt, maar ik houd mij liefst aan de bevoegdheidsverdeling die er bestaat tussen het federale niveau en de Europese Unie. Anders maken we de mensen vooral veel blaasjes wijs.”
Daarop stelde Platteau voor om de vrouwen via een visum naar België te laten afreizen om een abortus te laten ondergaan. Het zou volgens haar “een statement” kunnen zijn, zodat landen met een nog soepelere abortuswetgeving, zoals Nederland, hetzelfde doen.
“Het past misschien bij uw nieuwe rol als toekomstig cd&v-voorzitter om niet in te gaan op vragen omtrent abortus”, voegde ze daaraan toe. De christendemocraten, waarvan Mahdi binnenkort naar alle waarschijnlijkheid voorzitter wordt, zijn sowieso een koele minnaar van abortus. “Voor u is abortus vanaf nu dus een reden om iedereen die daar aanspraak op maakt een humanitair visum te geven”, reageerde Mahdi.
LGBTQI+-vluchtelingen uit Polen en Hongarije
Naast vrouwen die abortus willen lijken de groenen nog een nieuwe categorie vluchteling in gedachten te hebben: LGBTQI+’ers in Polen en Hongarije. “De uitdagingen zijn ook groot voor LGBTQI+-personen op de vlucht, bijvoorbeeld in landen als Hongarije en Polen, die seksuele minderheden criminaliseren (seksuele minderheden worden niet gecriminaliseerd in Polen en Hongarije red.)”, zei Platteau.
Migratie-profilering door de groenen
De groenen lijken met migratiedossiers een nieuw thema gevonden te hebben om zich te profileren binnen de regering, ten koste van hun coalitiepartners.
Hun demarche over abortus was niet de enige die afgelopen week de revue passeerde. Zo lanceerde Platteau vrijdag het ballonnetje om de opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen die niet opgevuld zijn in te schakelen in het reguliere opvangnetwerk. “Wat voor Oekraïense vluchtelingen kan, moet ook voor andere vluchtelingen kunnen”, klinkt het. Maandag liet vicepremier Petra De Sutter dan weer een proefballonnetje op over collectieve regularisatie.