Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Jaarlijks blijven 75 moorden onopgemerkt: “Perfecte misdaden door falen van de overheid”

Wannes Neukermans

Wetsdokters in ons land klagen het gebrek aan middelen en personeel aan. Onbetaalde facturen en veel doodslag zorgen er volgens hen voor dat elk jaar 75 moorden onopgemerkt blijven. Hoewel Europa aanbeveelt om bij 10 procent van de overlijdens een autopsie uit te voeren, gebeurt dat in België slechts in 1 à 2 procent van de gevallen. Dat schrijft Le Soir.

De artsen die voor Justitie werken, trekken aan de alarmbel. Zij zijn ervan overtuigd dat er met een budgetsverhoging van 20 miljoen euro per jaar minder onopgemerkte doodslagen zouden zijn. Specialisten rekenen namelijk dat 15 procent van de ‘natuurlijk’ verklaarde overlijdens dat in feite niet zijn.

Vorige maand nam dokter Philippe Boxho ontslag als vicevoorzitter en Franstalig woordvoerder van de Orde der Artsen. De reden: een tekort aan personeel en een teveel aan werk aan het medisch-juridisch instituut van de universiteit van Luik, dat hij leidt. “Wij worden vergeten, veracht zelfs”, reageert hij fel. “Van mijn studenten wil er geen enkele bij Justitie werken, ze gaan allemaal richting de privésector. De situatie is zo ernstig dat ik mijn instituut graag had willen sluiten. Voor de gewone mens is dat niet erg, het zijn de magistraten die zich zorgen maken.”

Politiek moet in actie schieten

Volgens Boxho wordt er op politiek niveau onvoldoende gedaan om iets aan de situatie te doen. Zo heeft het medisch-juridisch instituut zelfs met rechtszaken moeten dreigen voordat het ministerie van Justitie een betaling in orde bracht. En dan kreeg het instituut ook nog maar 800.000 euro van het verschuldigde miljoen terug. “We verliezen 20 procent van wat ze ons schuldig waren, maar we krijgen in ieder geval iets terug”, reageert de dokter daarover.

De situatie is zo ernstig dat de professor niet weet hoe hij zijn machines zal vervangen bij defecten: er is gewoon te weinig geld voor. Daardoor ontlopen volgens Boxho veel daders hun straf: “De perfecte misdaad bestaat in België enkel en alleen door het falen van de overheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen