Uncategorized

Johan Derksen twee weken na kaarsverhaal opnieuw op televisie

Wannes Neukermans

Nadat Vandaag Inside, het Nederlandse televisieprogramma waarin tv-persoonlijkheid Johan Derksen toegaf een vrouw verkracht te hebben met een kaars terwijl ze sliep, twee weken van de buis is geweest, keert het vanaf maandag terug op de zender SBS 6. De 73-jarige Derksen gaf eerder aan te willen stoppen met de show, waarin hij samen met oud-profvoetballer René Van Der Gijp en presentator Wilfried Genee verschijnt. Nu de plooien zijn gladgestreken heeft hij besloten toch maar door te gaan.

Bijna twee weken geleden ontstond er in België en Nederland een storm van protest nadat Derksen een anekdote had verteld van in de tijd dat hij nog bij de Nederlandse club Veendam speelde, zo’n vijftig jaar geleden. Na een avond op stap zou hij een dronken, slapende vrouw met een kaars gepenetreerd hebben.

“Als ik eraan terug denk: je schaamt je kapot”, begon hij zijn verhaal tijdens de talkshow. “Een heel smerig verhaal, maar ik was met de keeper van Veendam en twee juffrouwen op stap. We zijn dronken en gaan mee naar die woning. Die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Ik ben er niet trots op”, aldus Derksen, “maar we zijn weggegaan en die juffrouw lag bewusteloos op de bank. En daar stond zo’n grote kaars, die hebben we erin gestopt, dan zijn we weggegaan.” Het verhaal werd toen onthaald op buldergelach bij de andere tafelgasten.

Pissige columnisten

Later corrigeerde Derksen zichzelf door te zeggen dat hij de kaars rechtop tussen haar benen had gezet. Hij liet toen ook weten met de show te willen “kappen”. Eerst leek dat te zijn door de talloze verontwaardigde reacties op sociale media en door opiniemakers. Dat blijkt nu niet het geval. “Tegen al die hysterische reacties ben ik wel bestand”, verklaarde de oud-profvoetballer. “Pissige columnisten en opgewonden dames aan talkshowtafels die leeglopen kan ik ook wel hebben, ik kan wel tegen een stootje.”

Derksen stoorde zich er naar eigen zeggen eerder aan dat hij zo weinig steun kreeg van de directie van Talpa, het moederbedrijf van de zender SBS 6. “Als je met de rug tegen de muur staat, verwacht ik wel steun van de Talpa-directie, daar heb ik echter niets van gemerkt.”

Niet aan hun proefstuk toe

De heren van Vandaag Inside zijn niet aan hun proefstuk toe: dit is niet de eerste mediarel die ontstaat door uitspraken tijdens hun programma’s. Toen het programma in 2020 nog Veronica Inside heette gaf Derksen ooit aan “dat het met racisme wel meevalt” in Nederland. Daar kreeg hij toen ontzettend veel kritiek op. In datzelfde jaar maakte Derksen een grap over de Nederlandse rapper Akwasi. Hij vergeleek Akwasi met Zwarte Piet, wat bijna leidde tot een boycot door sponsors van het programma. Derksen werd ook al eens een homofoob genoemd, nadat hij aangaf “dat homo’s maar eens gewoon uit de kast moeten komen”.

Ook voormalig profvoetballer René Van Der Gijp, vaste tafelgast bij het programma, kwam al eens onder vuur te liggen. Hij maakte ooit een mop over de transitie van VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, toen die aankondigde als vrouw door het leven te gaan. Van Der Gijp zette toen een pruik op en vertelde “als Renate door het leven te gaan”. Hij werd er toen van beschuldigd transfoob en dergelijke te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Johan Derksen twee weken na kaarsverhaal opnieuw op televisie”

  1. Ik begrijp niet wat er te lachen valt met die man zijn verhaal dat hij dan de volgende dag een gans andere draai geeft omwille van de terecht vele negatieve reacties. En wat die 2 andere onnozelaars die erbij zaten bezielde om mee te lachen begrijp ik nog minder. Andere tijden toen? Yeah right! …

Plaats een reactie

Delen