Vlaams Belang luidt alarmbel over Vlaamse Rand: "Verbrusseling wordt almaar erger"

Onder de noemer SOS Vlaamse Rand voerde een tiental Vlaams Belangers zondagochtend actie in Meise. Facebook (Katleen Bury)

Uncategorized

Jongerenadviseur: “Brusselse jongeren misdragen zich omdat er onvoldoende recreatiedomeinen zijn in Brussel”

Anton Schelfaut

Afgelopen weekend vonden er op het openbaar vervoer verschillende incidenten met Brusselse jongeren plaats. Onder meer in de buurt van het station Gent-Sint-Pieters maakte een twintigtal Brusselse jongeren, die op weg waren naar de Blaarmeersen, zaterdagmiddag amok. Ook op een trein van Oostende naar Brussel brachten Brusselse jongeren vernielingen aan en trokken ze aan de noodrem. Priscilla Keuppens, jongerenadviseur in de Vlaamse Jeugdraad en zelf woonachtig in Brussel, reageert in De Ochtend op Radio 1 op deze incidenten.

Keuppens noemt de gebeurtenissen van afgelopen weekend “heel spijtig”. “Maar ik vind het ook spijtig dat er weer wordt gesproken over ‘Brusselse jongeren’, alsof ze allemaal zo zijn”, hekelt ze. “Wat bepaalde individuen hebben gedaan, is niet oké en daar moeten ze de gevolgen van dragen. Maar ik vind het spijtig dat alle Brusselse jongeren daar telkens voor moeten opdraaien.”

Volgens Keuppens mag het probleem zeker benoemd worden. “Maar je kan beter in gesprek gaan met Brusselse jongeren dan ze te stigmatiseren”, oordeelt ze. “Hoe komt het dat ze zich zo misdragen? Wat kunnen we daaraan doen?”

Onvoldoende recreatiedomeinen in Brussel

Keuppens ziet twee mogelijke oorzaken voor het wangedrag van de Brusselse jongeren. “Een van de problemen is dat er onvoldoende recreatiedomeinen zijn in Brussel waar ze kunnen afkoelen”, legt ze uit. “Daardoor moeten ze telkens grote afstanden afleggen en veel geld betalen. Als ze dat niet elke keer zouden moeten doen, zijn er minder mogelijkheden om zo’n gedrag te vertonen.”

Ook taal is volgens Keuppens een belangrijk aspect. “Ik vraag me af hoe de communicatie tussen de jongeren, de buschauffeur en de politie is verlopen, als er geen sprake was van een taal die ze allemaal machtig zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

Zwarte lijst

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelde vorig jaar een zwarte lijst op en legde plaatsverboden op, maar dat vindt Keuppens niet noodzakelijk. “Ik zie dat eerder als een uitzonderingsmaatregel”, klinkt het. “Het is ook onduidelijk hoe jongeren tegen die zwarte lijsten kunnen ingaan of welke juridische stappen ze kunnen ondernemen. Het is oneerlijk om zo’n beslissingen te nemen.”

Tot slot wijst Keuppens erop dat ze zelf met Brusselse jongeren werkt en er dus veel mee in contact komt. “Ik ga niet doen alsof er nooit problemen zijn. Maar grotendeels zijn het brave jongeren die kattenkwaad uithalen, niets dat andere jongeren niet doen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

47 gedachten over “Jongerenadviseur: “Brusselse jongeren misdragen zich omdat er onvoldoende recreatiedomeinen zijn in Brussel””

  1. Dat is weer een uitleg van kustmenkloten. Ge moet u aan de wetregeling houden ongeacht. En de communicatie, als ge in België geboren bent spreek je Vlaams en/of frans en geen dieventaal.

  2. De migranten hebben straatcultuur. Ze gaan niet naar school en maken hun leven op de straat. Dat gaat gepaard met bendevorming, haantjesgedrag en vechtpartijen. Recreatiedomeinen hebben daar niets mee te maken.

  3. In mijn directe omgeving zijn geen 3sterren restaurants daarom heb ik al een paar bussen kort en klein geslagen en een aantal overvallen gepleegd. Ik heb daar gezien
    dat grote nadeel volledig recht op.

  4. Of er nu voldoende zwemvoorzieningen zijn of niet, dat kan nooit een reden zijn om zich te misdragen. Wat is dan de reden? Totaal gebrek aan ouderlijke begeleiding en opvoeding, een te hoge tolerantie en straffeloosheid.

  5. Haar probleem is het Brusselse probleem. Het zijn niet wij die dat moeten verhelpen. In Brussel heeft het gepamper een hellegat gecreëerd en men moet nu niet komen zagen dat het er niet goed wonen is.
    Andere steden staat trouwens hetzelfde te wachten.

  6. Als ik in Oostenrijk ga skiën misdraag ik me toch niet omdat er minder skipistes liggen in België, als ik naar Zuid Frankrijk op reis ga misdraag ik me daar evenmin omdat daar meer zon is…en ik leg nog grotere afstanden af en betaal nog meer om er te geraken. Gaat niemand in Brussel dan ooit durven zeggen dat ze hun allochtoon crapuul teveel gepamperd hebben dat ze overal waar ze komen het is om herrie te schoppen? Die man zou beter zwijgen en eens zijn stad opkuisen, en niet op de manier dan “zwakke Jan” het gedaan heeft na de moslimaanslagen.

  7. 1. Jongeren misplaatsten zich niet omdat er gebrek aan recreatieparken is. Dat is gewoon een zaak can opvoeding
    2. Het zijn steeds dezelfde jongeren en iedereen kent ze, behalve de pilitici

  8. Er zijn recreatie mogelijkheden rond Brussel maar door hun gedrag mogen ze nergens meer binnen en moeten ze elke keer sat verder van Brussel gaan . En als ze de taal niet machtig zijn leer ze dan

  9. Indien deze “jongeren” in Brussel blijven, moeten de Brusselaars hen ondergaan. Dat is geen oplossing. Indien ze zich misdragen, moeten de ouders verplicht worden hun verantwoordelijkheid op te nemen.

  10. Hoe erg is het al gesteld als je zelfs nog niet durft toegeven, dat deze jongeren wel degelijk uit Brussel komen, en dat zij door het constante onbekwame beleid in die stad en door de onbekwame opvoeding van hun ouders geen grip krijgen op deze groep die zich voor alles boven de wet stellen. Deze groep weet exact hoe onbekwaam de leiding in Brussel is, en zonder drastische maatregel zal dit alleen nog verergeren.
    Dit gespuis weet perfect dat ze uiteindelijk geen enkele boete of kosten zullen moeten terugbetalen.

  11. Niets belet hun om terug te trekken naar hun land van oorprong. daar vinden ze waterplassen met de vleet en heeft men zéér grote recratieparken die veel dunner bevolkt zijn.

  12. Begin eens met een kat een kat te noemen, jongeren die geen Nederlands of Frans spreken zijn allochtone meesta van afrikaanse of magreb afkomst en stop met zeveren over jongeren; Wat die Vlaamse jeugdraad betreft heel veel echte Vlami,gen zitten daar niet in.

  13. Pascal Smet had in vorige verkiezingen voor elke Brusselse gemeente een zwembad beloofd
    Zij die er?
    Net alsof dat dé topprioriteit was.
    In de plaats daarvan breekt hij viaducten af, worden wegen versmald, parkings verwijderd.
    Socialistisch resultaat? Geen zwembaden, geen viaducten, maar amok en files.
    En dat noemt zich Vooruit???

  14. Onvoldoende recreatiedomeinen?Dat ze het koninklijke domein van Laken aanslagen?Men kan daar toch een recreatiepark maken voor de “jongeren” van Brussel.Plaats genoeg om ook een zwembad te bouwen!Onze koninklijke familie is toch grote fan van de inclusieve maatschappij en als er dan al eens kattenkwaad wordt uitgehaald zoals Keuppens het noemt kan zij toch onmiddellijk met bepampering de situatie ontmijnen samen met Dalle,die altijd deze amokmakers een handje boven het hoofd houdt.Brussel oogst wat het zelf heeft gezaaid en voor de rest is er geen vuiltje aan de “blauwe” lucht!

  15. Uit welk bevolkingssegment zouden die jongeren dan wel meestal afkomstig zijn, iemand enig idee ? Ik wel maar ik mag het niet zeggen want wie tot om het even welke meerderheid behoort geniet geen “positieve actie”(sic) tot Vrijheid van Meningsuiting, dus ook niet deze blanke hetero, “witte binaire cis-gender” in woke bargoens wartaaltje .

  16. Deze “jongeren” van Brussel hebben van de Brusselse overheid een ‘licence to destroy whatever they want’ en breiden hun territorium wat uit naar nieuwe interessante plaatsen. Hoe onverdraagzaam zijn wij niet dat we dat niet toelaten.

  17. En waarom zijn er geen recreatiedomeinen in het door de Sossen en Groenen bestuurde Brussel en randgemeenten?
    juist, omdat ze anders worden afgebroken door hun knuffelallochtonen wat dan weer brandstof is voor het VB.
    2024 kan er niet snel genoeg zijn:-)

  18. ik vrees voor Bl’berge daar er daar nu een vld-burgemeester is,de zwartjes en bruintjes zullen er welkom zijn.De Nekker in Mechelen is ook zo’n broedplaats geworden en voeg daarbij het Oekraïens dorp ,600 personen,en het zal plezant worden op de Nekker,makakken en Oekraïeners=oorlog op komst.De pretparken kunnen voor bewoners gratis zijn en voor niet residenten 20 euro ppersoon.Hopelijk krijgen we een warme zomer,een hete zelfs.En dan verkiezingen

  19. Het is overduidelijk voor iedereen dat de zachte aanpak van die niet opgevoede jongeren niet werkt.
    De politiek zweert bij de zachte bepamperende aanpak en straffeloosheid.
    Vroeger was nog de legerdienst waar het overgrote deel van de anarchisten getemd werd en waar respect voor gezagsdragers werd ingeramd.
    Er is geen dienstplicht meer, laat staan een echt leger.
    Mijn voorstel:
    Maak een contract met het vreemdelingenlegioen van Frankrijk om de opgepakte “jongeren” naar een opvoedingskamp te sturen, bij het eerste vergrijp bvb voor twee weken.
    Als ze nadien hervallen, een maand opvoedingskamp.
    Hardleerse agitators kunnen eventueel naar het strafkamp Colomb Bechar in de Sahara worden gestuurd voor zes maand.
    Ze zullen nadien de politie, de brandweer, de buschauffeurs, de treinconducters … niet meer aanvallen want bij het legioen weet men heel goed hoe zulke losgeslagen nietsnutten moeten aangepakt worden.

Plaats een reactie

Delen