Kamercommissie zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen

Europees Parlement. Shutterstock

Binnenland politiek

Kamercommissie zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen

Belga Press Agency

De Kamercommissie Grondwet heeft woensdag het licht op groen gezet voor stemrecht vanaf 16 jaar bij de Europese verkiezingen. Naar schatting 270.000 jongeren tussen 16 en 18 jaar kunnen daardoor bij de volgende Europese verkiezingen hun stem uitbrengen. De tekst verhuist nu naar de plenaire vergadering van de Kamer.

Bij de Europese verkiezingen van 2024 zullen jongeren vanaf 16 jaar kunnen gaan stemmen. Die afspraak stond al in het federale regeerakkoord en de Kamercommissie zette, na de ministerraad in oktober van vorig jaar, daarvoor woensdag het licht op groen.

Vlaams Belang en N-VA stemden tegen. “Stemrecht is iets dat thuishoort in het pakket van volwassen worden, met rechten maar ook plichten. Dat kan voor ons pas op de leeftijd van 18 jaar”, zeggen N-VA-Kamerleden Sander Loones en Wim Van der Donckt. “Daarnaast blijven de hervormingen die écht een verschil zouden maken voor onze jongeren uit.”

270.000 jongeren

Concreet gaat het om zo’n 270.000 jongeren met de Belgische nationaliteit of die van een andere EU-lidstaat, die op de dag van de verkiezingen zestien of zeventien jaar zijn en in België wonen, die hun stem kunnen uitbrengen.

Ook de bijna 13.000 Belgische jongeren van zestien en zeventien jaar die in het buitenland wonen zullen mogen stemmen. De jongeren moeten zich wel eerst inschrijven in het kiesregister. Zodra ze geregistreerd zijn, zijn ze onderworpen aan de verplichting om te stemmen.

Voor Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere gaat het nog maar om een eerste stap. Ook bij verkiezingen in eigen land zouden jongeren hun stem moeten kunnen uitbrengen, vindt ze.

https://redactie.palnws.be/2022/05/n-va-noemt-kiesleeftijd-op-16-jaar-pure-symboolpolitiek/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Kamercommissie zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen”

  1. Kan Melissa Depraetere eens niet praten in de Kamercommissie over de gelijkwaardige behandeling van een Vlaamse en Waalse stem?Hoelang gaat deze discriminatie nog blijven duren?

  2. men weet echt niet meer van welk hout nog pijlen te maken – om toch maar Linkse stemmen te blijven ronselen
    Al jaren lang doet men aan afbreekpolitiek van rechtse partijen via de media , en linkse politiekers
    steeds weer zoeken ze naar een speld in een hooiberg, informeren ze ons op een angstaanjagende boodschappen zoals over het milieu
    schuldgevoelens aangaande migratie , vluchtelingen problematiek en ons koloniaal verleden – enz enz
    Racisme en nog eens racisme
    Nu weer kiesgerechtigd vanaf 16 jaar , wat zal de volgende stap weer zijn
    ik hoop echt deze deze bende ( Fakeregering) het niet overleefd tot 2024

  3. Het is zo dat de huidige jongeren zullen moeten opdraaien voor de toekomstige pensioenen, en de ouders van nu de last van die kinderen moeten dragen. We zitten nu eenmaal met een repartitiesysteem qua pensioenen. Anderzijds hebben zestienjarigen nog niet de nodige maturiteit om een verstandige stem uit te brengen. Veel volwassenen trouwens ook niet. Wie niet weet hoe hoog de staatsschuld is of de totaalkost van de immigratie bijvoorbeeld brengt per definitie een verkeerde stem uit. Beter zou zijn de stem van alle minderjarige jongens aan hun vaders toe te kennen, en deze van de meisjes aan de moeders. Dan tellen alle toekomstige belastingbetalers mee.

Plaats een reactie

Delen