Jo Brouns (foto: Belga)

Uncategorized

Kersvers minister Brouns: “CD&V is meer waard dan peiling van 8,7 procent”

Wannes Neukermans

Jo Brouns, de nieuwe CD&V-minister in de Vlaamse regering, is ervan overtuigd dat zijn partij het tij kan keren in de tweede helft van de legislatuur. “We hebben in de eerste helft veel tegendoelpunten geslikt, maar de remontada wordt ingezet in de tweede helft”, legt Brouns het uit in voetbaltermen. “CD&V is meer waard dan wat ze nu is in de peilingen.” Over zijn bevoegdheid Landbouw zei Brouns dat de toekomstige landbouw een “duurzame landbouw” moest zijn.

Maandag voerde CD&V enkele wijzigingen door in de samenstelling van de Vlaamse regering. Na het ontslag van Wouter Beke vorige week neemt viceminister-president Hilde Crevits de meeste bevoegdheden van Beke over. Alleen Armoedebestrijding schuift door naar minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle. De bevoegdheid van Crevits (Landbouw, Werk, Economie en Innovatie) gaan naar de Limburgse nieuwkomer Jo Brouns.

Herpakken na dramatische peiling

Brouns, die maandag om 20u10 het “verlossende telefoontje” van voorzitter Coens kreeg, is “overdonderd en dankbaar”. Hij is er ook van overtuigd dat zijn partij zich kan herpakken na de dramatische peiling waarin de CD&V afklopte op 8,7 procent. “CD&V is meer waard dan dat”, aldus Brouns.

Met de bevoegdheid Landbouw krijgt de nieuwe minister meteen het netelige stikstofdossier op zijn bord. Maandagavond liet Brouns al verstaan dat hij de resultaten van het lopende openbaar onderzoek afwacht, maar dat er indien nodig zal worden bijgestuurd. Maar Brouns staat er in dat complexe dossier ook niet helemaal alleen voor. Zo wil viceminister-president Crevits mee “de vinger aan de pols houden”. Brouns zelf wil op landbouw ook werk maken van duurzaamheid. “De landbouw van de toekomst is een duurzame landbouw”, aldus Brouns.

Minister Crevits herhaalde dat het “niet in haar DNA zit om halfweg de legislatuur van bevoegdheid te veranderen”. Toch heeft de CD&V-politica al eens een min of meer vergelijkbare sprong moeten maken toen ze in 2007 als parlementslid Vlaams minister werd toen Yves Leterme en Inge Vervotte ontslag namen uit de Vlaamse regering. Crevits beseft dat de uitdagingen op Welzijn groot zijn. “Veel mensen zijn ook vermoeid uit de coronacrisis gekomen”, zegt ze. Een andere grote uitdaging of “werf” is het nijpende personeelstekort in de sector. “Nergens is het personeelstekort groter dan in de zorg”, aldus Crevits.

Niet de laatste personeelswijziging

De CD&V zal in de toekomst nog enkele personeelswijzigingen moeten doorvoeren. Aangezien voorzitter Joachim Coens na de dramatische peiling zijn afscheid aankondigde, zal huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi zijn functie hoogstwaarschijnlijk overnemen. Wie Mahdi opvolgt in de federale regering, is nog niet duidelijk.

https://redactie.palnws.be/2022/05/sammy-mahdi-kandidaat-voorzitter-cdv/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Kersvers minister Brouns: “CD&V is meer waard dan peiling van 8,7 procent””

Plaats een reactie

Delen