Klacht tegen BLM in Indiana omwille van duistere financiën

shutterstock

Uncategorized

Klacht tegen BLM in Indiana omwille van duistere financiën

Carl Deconinck

Todd Rokita, procureur-generaal in de Amerikaanse staat Indiana, heeft klacht ingediend tegen de marxistische BLM-beweging. De organisatie wilde niet vertellen wat er met de financiën gebeurt. Nochtans bezit BLM vele miljoenen en is het verplicht opener te zijn over de boekhouding.

Rokita belooft dan ook om tot op het bot uit te spitten wat de beweging heeft gedaan met de vele donaties die het heeft ontvangen. “Ik diende klacht in tegen de organisatie van BLM om de inwoners van Indiana te beschermen tegen dit kaartenhuis. BLM heeft een zorgwekkend gedragspatroon en we zullen doen wat nodig is om helemaal uit te zoeken wat er gebeurd is, in naam van de genereuze mensen die gedoneerd hebben.

In de aanklacht staat te lezen dat de Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) zou toegegeven hebben meer dan 90 miljoen dollar te hebben ontvangen in 2020. Daarvan deelde het 21,7 miljoen dollar aan lokale organisaties en geaffilieerde organisaties, inclusief een geaffilieerde organisatie in South Bend, Indiana. Maar in een belastingaangifte van BLM voor de eerste helft van 2020 gaf het aan geen inkomsten, geen uitgaven en geen activa te hebben.

Transparantie

Procureur-generaal Rokita wil nu laten onderzoeken of BLM wetten heeft overtreden. Hij wil duidelijkheid en transparantie bekomen over de financiën. Zo kunnen de donoren weten wat er met hun geld is gebeurd. Er kwamen immers al heel wat verhalen naar buiten over hoe de top van de organisatie zichzelf heeft verrijkt en meerdere luxevillas heeft gekocht voor eigen gebruik. Indien BLM geen duidelijkheid kan scheppen, bestaat de kans dat ze geen geld meer mogen vragen in de staat. Volgens Rokita is de klacht nuttig om snel meer te weten te komen.

BLM kreeg in andere staten al vergelijkbare klachten aan hun broek. Zo hield het dit jaar op met donaties te vragen in California nadat de procureur-generaal er eiste wat er met het gedoneerde geld uit 2020 was gebeurd. De BLM-top kocht ook een villa van 6 miljoen dollar in die staat. De organisatie probeerde de vastgoedaankopen verborgen te houden. De mede-oprichtster van de beweging, Patrisse Cullors, stapte in mei op nadat er vragen rezen over haar financiën. Zij had intussen al voor 3 miljoen dollar aan vastgoed verzameld. Eerder deze maand bracht New York Magazine een uitgebreid stuk over de koop van een dure villa met zes slaapkamers en een zwembad. Cullors reageerde op Instagram en noemde die berichtgeving een “racistische en seksistische aanval” op haar organisatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Klacht tegen BLM in Indiana omwille van duistere financiën”

  1. Vragen durven stellen over de besteding van hun uit donaties ontvangen geld is – hoe kan het anders – ‘racistisch’ en ‘seksistisch’, de onverslijtbare dooddoeners.

Plaats een reactie

Delen