Le Pen wil niet samenwerken met Zemmour: "Dat zou verraad zijn aan mijn kiezers"

shutterstock

Uncategorized

Le Pen wil niet samenwerken met Zemmour: “Zou verraad zijn tegenover mijn kiezers”

Carl Deconinck

In Frankrijk vindt er overal frontvorming plaats in het licht van de komende parlementsverkiezingen. Op rechts blijft men echter verdeeld. Le Pen weigert een alliantie met Zemmour en Reconquête te sluiten.

Op de vraag van een RTL-journalist of ze niet beter zou samenwerken met haar rechtse concurrent antwoordde de voorzitter van Rassemblement National negatief. Het zijn volgens haar dwaze politieke machinaties. “Ik had me kunnen verbinden met Eric Zemmour, maar eerlijk, er is iets dat me tegenhoudt. Dat zou namelijk betekenen dat ik zou hebben geholpen om afgevaardigden van Éric Zemmour te laten verkiezen die mee met Emmanuel Macron zouden stemmen om de pensioenleeftijd op 65-jarige te leggen. Dat zou verraad zijn aan mijn kiezers. Ik wil mijn kiezers niet verraden.”

Le Pen zegt dat ze sinds de presidentsverkiezingen wat afstand heeft gehouden en kon nadenken. Ze stelde vast dat de politiek in het algemeen uit elkaar aan het rafelen is. “De LR is bezig zich te verkopen aan Emmanuel Macron, links verkoopt zich aan extreemlinks. Ik verkoop mij aan niemand, ik ben trouw aan mijn kiezers. Ik heb 42 procent gehaald bij de vorige verkiezingen met een project dat ik zal blijven verdedigen met mijn verkozenen.”

Oude wonden bij Le Pen

Naast die zelfverklaarde principiële lijn spelen er mogelijk nog andere elementen. Zo liepen er heel wat mensen van haar partij over naar de partij van Zemmour. De bekende nieuwkomer met een veel forsere kijk op massamigratie bleek bijzonder aantrekkelijk bij haar eigen medewerkers. Dat lijkt enkele wonden te hebben geslagen. Le Pen vertelde ook dat die mensen niet meer welkom zijn bij Rassemblement National. “Degenen die mij hebben verlaten, het is een pad zonder terugkeer.” 

Bij Reconquête klinkt het anders. Zij menen dat samenwerking bij de verkiezingen fors meer zetels kan opleveren. Niet samenwerken betekent volgens hen dat Macron en Mélenchon veel sterker zullen staan. Le Pen zegt echter te geloven dat die cijfers en projecties fout zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Le Pen wil niet samenwerken met Zemmour: “Zou verraad zijn tegenover mijn kiezers””

  1. Le Pen is niet slim genoeg, opportunistisch en rancuneus. Ze zal haar kiezers pas echt bedriegen eens ze ooit (?) politieke macht verwerft of mee in het bad getrokken wordt. Zemmour is erudiet en beginselvaster. Ik denk dat hij eerlijker in zijn uitspraken en minder opportunistisch is. Enfin, de meeste politiekers zijn dikwijls zeer rekkelijk in wat ze doen in vergelijking met wat ze eerder zeiden.

Plaats een reactie

Delen