Giftige zustertwist bij Franse feministen over mannen die al dan niet abortus kunnen ondergaan

Twitter @SophiaHocini

Uncategorized

Linkse activisten viseren huizen van opperrechters in VS door abortuskwestie

Carl Deconinck

De politieke linkerzijde in de Verenigde Staten is niet te spreken over de mogelijke plannen van het Hooggerechtshof. Die rechtbank wil namelijk het recht op abortus niet meer op federaal, maar op statelijk niveau geregeld zien. Het ziet er naar uit dat linkse activisten nu rechters willen intimideren, door onder andere aan hun woningen te protesteren.

Eerder deze week lekte er een ontwerpadvies uit van een rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Er is sprake van een vertrouwensbreuk, die nooit eerder in de geschiedenis van het Hooggerechtshof plaatsvond. Uit het lek bleek het Hooggerechtshof de uitspraak van Roe v Wade te willen herzien. In de zaak Roe v. Wade oordeelde het hof dat de meeste wetten die de praktijk van abortus verboden of hiervoor restricties oplegden ongrondwettelijk waren. Het ‘recht op abortus’ ligt namelijk besloten in het grondwettelijke ‘recht op privacy’, oordeelde het Hooggerechtshof. De toenmalige wetgeving van de verschillende staten rond abortus werd toen opgeheven. Tot op vandaag wordt het beschouwd als een van de meest controversiële uitspraken uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Nu is er een meerderheid aan conservatieve rechters die de huidige wetgeving niet goed vinden. Ze vinden dat het niet de federale Amerikaans overheid, maar de staten zelf zijn die mogen beslissen hoe er met abortus moet worden omgegaan. Die oplossing, waarbij het volk bij monde van het parlement zelf kan beslissen over abortus, is niet naar de zin van de politieke linkerzijde.

Intimidatie

De politieke linkerzijde wil nu erg ver gaan met haar protesten. Linkse activistische groeperingen zijn van plan om de huizen van conservatieve rechters bij het Hooggerechtshof te viseren. De activisten organiseren zich onder de naam “Ruth Sent Us“. Daarmee verwijzen ze naar Ruth Bader Ginsburg, die tot haar overlijden in 2020 één van de negen opperrechters was en bekend stond als zeer conservatief. Nochtans vertelde ook zij openlijk dat ze Roe v Wade slechte rechtspraak vond.

De linkse pro-abortusactivisten maakten de adressen bekend van opperrechters Amy Coney Barrett, John Roberts, Samuel Alito, Brett Kavanaugh, Clarence Thomas en Neil Gorsuch. “Ons 6-3 (wat wijst op zes Republikeinse en drie Democratische opperrechters, red.) extremistisch Hooggerechtshof spreekt routinematig vonnissen uit die vrouwen, raciale minderheden, LGBTQ+ mensen en immigrantenrechten schenden”, zo staat te lezen op de website. “We moeten in opstand komen om verantwoording af te dwingen met een verscheidenheid aan tactieken.”

De politie bewaakt nu de huizen van de rechters, die in het vizier lopen van activisten die het geweld niet schuwen. Intussen kwamen er ook nieuwe, extra stevige hekken rond het Hooggerechtshof zelf. Indien het Hooggerechtshof Roe v Wade zou herroepen, bestaat de kans dat er een grote opstoot van geweld zit aan te komen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Linkse activisten viseren huizen van opperrechters in VS door abortuskwestie”

  1. “Tot op vandaag wordt het beschouwd als een van de meest controversiële uitspraken uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.” Zegt wie? Is er ergens een lijst in te zien? Wie bepaalt dat?

Plaats een reactie

Delen