Theo Francken (N-VA) luidt alarmbel over Europese asielsituatie: "Hier komen vodden van"

N-VA-Kamerlid Theo Francken. Photo News

Uncategorized

Mahdi over Franstalig onderwijs: “Schandalig dat Nederlands niet verplicht is op school”

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt het “schandalig” dat het Nederlands in Wallonië nog steeds niet verplicht is op school. “Het is een totaal gebrek aan respect”, zegt hij daarover in een interview met La Libre. “De federale regering zou Walen moeten kunnen dwingen om Nederlands te leren.”

In de Franse gemeenschap is het Nederlands als tweede taal alleen verplicht in Brussel, de Brusselse Rand en de taalgrensgemeentes. Veel leerlingen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik, Luxemburg en in mindere mate Waals-Brabant hebben dus geen Nederlands geleerd tijdens hun schooltijd.

De uitspraak van Mahdi heeft het debat in het zuiden van het land heropend. Ecolo, PTB en PS zijn nu voorstander van een verplichting. MR, Les Engagés en DéFI moedigen meertaligheid aan, maar verwerpen de dwingende maatregel.

Onkelinx: “Alle leerlingen zullen tegen het einde van de middelbare school in 2001 tweetalig zijn”

Naar aanleiding van het interview met Mahdi werd een uitspraak van Laurette Onkelinx (PS) vanonder het stof gehaald. In 1996 beloofde de toenmalige minister van Onderwijs op de RTBF dat “alle leerlingen tweetalig zouden zijn tegen het einde van de middelbare school in 2001”. Maar 26 jaar later is dat nog steeds niet het geval.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Mahdi over Franstalig onderwijs: “Schandalig dat Nederlands niet verplicht is op school””

  1. Je kan ook de vraag stellen waarom in Vlaanderen Frans moet geleerd worden.
    Je kan er mee op verlof naar Wallonië en Frankrijk en enkele ex kolonies en dan stopt het.
    Beter investeren in de enige huidige wereldtaal en dat nu eenmaal Engels. Sentiment en vermeende Belgische eenheid zijn geen goede raadgevers in de keuze van opleidingen waar onze kinderen later iets aan hebben.

  2. Ofschoon onderwijs een regionale bevoegdheid is wordt al in het lager onderwijs Frans als tweede taal geleerd (geen Engels en van Duits is al helemaal geen sprake). Zuiver uit gewoonte of pure belgitude?
    Leest u mee, minister Weyts?

  3. Na de slechte cijfers voor de cvp komt Mahdi nu plots veel in het nieuws met rechtse thema’s die zijn partij al jaren verwaarloost heeft, net zoals conner het VB achterna loopt om een week later het VB te verketteren waar hij hun mening eerder deelde. Hypocrisie is eigen aan de tsjeven maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. De waalse arrogantie zal nooit stoppen zolang de Vlamingen elk jaar 7 miljard euro doneren voor het profitariaat. Mahdi, stop de transfers NU. Laat zien dat je geen tsjeef bent.

  4. Ik zou het eerder omdraaien: waarom wordt in het Vlaams onderwijs nog steeds het Frans als tweede taal onderwezen? Kunnen we niet beter het Engels als tweede en het Duits (belangrijk voor onze contacten met onze voornaamste handelspartner) als derde. Vlaamse kinderen hebben trouwens niet de minste belangstelling voor de Franse taal waarmee ze zelden of nooit in contact komen.

  5. Staatssecretaris heeft Mahdi een punt. Op te merken valt dat de CD&V’er Mahdi terecht die opmerking durft te maken als lid van de federale Vivaldi regering. Het loont de moeite zijn politieke moed te vergelijken met de N-VA’ers die dure Vlaamse eden, zwoeren in de oppositie, deze verloochenden in de regering Michel, waarin de Franstaligen in de minderheid zaten nota bene. Nieuwkomer Mahdi toont inside het beleid Vlaamse reflexen wat ik tot op heden nooit gezien heb bij Bart De Wever, Jan Jambon en andere ongewervelde N-VA’ers, met uitzondering van Vuye en Wouters, die trouwens wegens hun Vlaamse overtuiging naar de exit werden gepusht door N-VA bonzen die zich Uomini d’onore (“de eerbaren” naar analogie bij de maffia) noemen (sic) . Heeft u iemand intern horen protesteren tegen deze karaktermoord?

  6. Het is hoe dan ook zo veel mogelijk verschillende talen te begrijpen en te spreken, dat geeft altijd een voordeel. Dus verplichting of niet , door gericht taalonderwijs te geven/krijgen komt men altijd vooruit.

  7. Ik heb voor een Fins bedrijf gewerkt, voertaal Engels. Eén van die Finnen sprak na een tweetal jaar al een aardig mondje Nededrlands. Daarna voor een Engels bedrijf gewerkt; voertaal Engels uiteraard. Op een geven moment sprak één van de CEO’s ons aan met als eerste excuus dat hij onze taal niet machtig is. De lessen Frans moeten dringend afgeschaft worden voor een veel praktischer taal in het echte leven. Frans is enkel nog de tweede taal in ontwikkelingslanden, Wallonië en Brussel inbegrepen.

Plaats een reactie

Delen