Uncategorized

Massale vechtpartij tussen Koerden en Turken in Zwitserland

Carl Deconinck

Afgelopen zondag vond er een massale vechtpartij plaats in de Zwitserse stad Basel. Tientallen Koerdische sympathisanten van de Koerdische Arbeiderspartij PKK gingen het gevecht aan met mensen uit de Turkse gemeenschap die er de Dag van het Kind vierden.

Wat normaal gezien een feestelijke gebeurtenis moest zijn, draaide gisteren uit op een massale vechtpartij. De Turkse gemeenschap organiseerde er namelijk een feest voor de Dag van het Kind. Maar die kreeg ’s avond een bitter einde door wat leek op een georganiseerde aanval.

Een dertig à veertigtal jongemannen stroomde toe op het marktplein van Basel. Enkelen onder hen waren gemaskerd. Ze maakten handsignalen van de Koerdische arbeiderspartij en scandeerden vijandige leuzen tegen de Turkse president Erdogan. De Koerden gooiden hekken omver en wierpen die naar de nog aanwezige Turkse families. Ze vielen tevens aan met ijzeren staven. Er waren heel wat ouderen, vrouwen en kinderen bij de aangevallen Turken. Verschillende mensen moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

De politie kwam tussenbeide en kon vijf verdachten aanhouden. De gearresteerde verdachten zijn Turkse staatsburgers tussen de 24 en 30 jaar oud. Volgens getuigenissen waren er rond de middag al verbale provocaties tegen de festivalbezoekers. De politie is nog steeds op zoek naar relevante informatie. Het vraagt mensen die beeldmateriaal hebben om dat door te sturen.

Turkije woedend

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanval door de PKK-sympathisanten scherp. Het riep de Zwitserse autoriteiten op om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. Het ministerie beschrijft hoe sympathisanten van een terreurgroep zichzelf hebben gedegradeerd door een kinderfestival te viseren in het hart van Europa. Volgens Turkije bewijst dit nog maar eens de aard van de PKK.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Massale vechtpartij tussen Koerden en Turken in Zwitserland”

  1. Geef de barbaren een arena voor dagelijks volk en spelen, turken tegen koerden, soennieten tegen sjiieten enz en het probleem lost zich vanzelf op. De 10€ inkom gaat naar fonds om kerken en moskeeën enz af te breken en de wereldvrede zal er wel bij varen.

  2. Het bewijst nog maar eens dat integratie een illusie is. Of althans dat die verkeerd wordt aangepakt. In het Westen gedraagt men zich Westers. Wie dit niet doet terug naar oorsprong. Veilig of niet veilig, al lang hier of niet al lang hier. Ook hier faalt onze elite.

  3. Turkije is al decennia lang in oorlog met de Koerden. Hun taal is verboden, hun politieke partij (de HDP, de 3e grootste formatie in Turkije) wordt het functioneren onmogelijk gemaakt. Turkije valt ook Kurdistan in Irak en Syrië binnen. En bombardeert zelfs de Jezidi’s ( ook Koerden die een ware genocide door de IS hebben ondergaan.) Toch niet vergeten dat de Koerdische strijders van de PKK en de YPG als enigen de strijd met de IS zijn aangegaan en de IS ook hebben verslagen. En daarvoor geen enkele waardering van de internationale gemeenschap hebben gekregen.

  4. De één bombardeert opzettelijk Koerdische vrouwen en kinderen, de ander valt Turkse vrouwen en kinderen aan op een feest.
    Gemeenschappelijke factor: Islam. Ben ik nu een racist?

Plaats een reactie

Delen