MR chairman Georges-Louis Bouchez pictured during a press conference of Walloon minister Crucke, at his offices, in Namur, Monday 10 January 2022. Walloon Budget Minister (MR) announced that he leaves the Walloon government and will be running for a mandate at the Constitutional Court. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Binnenland politiek

MR ligt dwars over gokreclame

Wannes Neukermans

Opnieuw hommeles binnen de federale regering, en opnieuw is het MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die botst met andere partijen. Terwijl minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vanochtend op Radio 1 een verbod op gokreclame aankondigde, gaf Bouchez nu al aan dat hij daar niet mee gediend is. Volgens hem komt de toekomst van het profvoetbal daardoor in het gedrang. De Andere Vivaldi-partijen reageren echter positief op het initiatief van Van Quickenborne.

Gokreclame zal niet meer mogen op tv en radio, op websites en sociale media, in kranten en tijdschriften en op affiches in de straat. Opmerkelijk: ook sportsponsoring door gokbedrijven gaat op de schop. Tegen eind 2024 moeten alle gokmerken van de voetbal- en andere sporttruitjes verdwenen zijn.

Vooral tegen dat laatste heeft Bouchez bezwaar. Hij vreest dat, indien de sponsorinkomsten van gokbedrijven wegvallen, de toekomst van het (prof)voetbal in gevaar komt. Ook de Pro League gaf al aan een “dringend overleg” aangevraagd te hebben. Zij schatten dat meer dan 12 procent van de sponsorinkomsten kunnen wegvallen door een verbod op gokreclame.

Dark web

“Sommigen trekken zich weinig aan van de toekomst van het voetbal”, reageert de MR-voorzitter op Twitter. Hij vindt het een beter idee om in te zetten op hulpverlening voor gokverslaafden, in plaats van reclame te verbieden. “Een legale sector doden zal ervoor zorgen dat deze mensen op ‘dark web-platformen’ terecht zullen komen zonder enige vorm van regulering.” Een opvallende uitspraak, want gokken zelf wordt helemaal niet verboden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat mensen het ‘dark web’ gaan opzoeken om te kijken naar gokreclame.

Bouchez geeft ook nog aan dat de sportsector – voetbal in het bijzonder – de laatste jaren al veel sponsors is verloren. “Wie kan de sport nog sponsoren? Tabak? Verboden. De banken? Die willen niet meer. Alcohol? Slecht imago. De autosector? In crisis. Dus, wie zal de sport nog sponsoren? Verkopers van plantaardige eiwitten misschien?” Opvallend: Georges-Louis Bouchez is zelf voorzitter van voetbalclub Francs Borains. Die club wordt onder andere door gokbedrijf Ladbrokes gesponsord.

(Lees verder onder de Tweet.)

MR-steun niet nodig

Het protest van Bouchez lijkt weinig zoden aan de dijk te brengen. Omdat dat verbod er komt via een Koninklijk Besluit, moeten enkel de bevoegde ministers dit ondertekenen. Dat geeft ook Koen Geens, voormalig CD&V-minister van Justitie, aan: “MR moet het KB van Vincent Van Quickenborne niet ondertekenen omdat zij geen bevoegde minister meer heeft.” Tijdens de vorige legislatuur probeerde Geens al een dergelijk verbod in te voeren, maar ook toen stuitte men op protest bij de MR.

Het koninklijk besluit draagt de handtekeningen van ministers Pierre-Yves Dermagne (PS), Frank Vandenbroucke (Vooruit), Annelies Verlinden, Sammy Mahdi en Vincent Van Peteghem (CD&V) en van justitieminister Van Quickenborne (Open Vld) zelf. MR en Groen zijn niet betrokken, maar Groen gaf wel al aan volledig achter een verbod op gokreclame te staan. “Net als roken is gokken schadelijk voor de gezondheid”, aldus Petra De Sutter op Twitter.

https://redactie.palnws.be/2022/05/gokreclame-wordt-bijna-volledig-verboden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “MR ligt dwars over gokreclame”

  1. Blijkbaar denkt niemand er aan de exorbitante lonen van spelers, trainers en directieleden te plafoneren, dan wordt de sport misschien terug ontspanning i.p.v. een gokparadijs waar de mensenhandel welig tiert.

  2. Dag,

    In geval van crisis kan er vrij snel een Vivaldi II gemaakt worden, zonder Mr, maar wel met deelname van Les Engagés en evt. Défi. Op die manier kunnen verkiezingen vermeden worden.

    Maar het is tegelijkertijd voor mij persoonlijk duidelijk dat Vivaldi II zonder MR ook met een andere eerste minister moet komen (ik denk aan een christen democratische premier – vergeet niet, momenteel is Cd&v nog steeds de grootste partij langs nederlandstalige kant).

Plaats een reactie

Delen