MR chairman Georges-Louis Bouchez pictured during the meeting of MR, French-speaking liberals in Herstal, on the first of May, Labour Day, the International Workers' Day, Sunday 01 May 2022. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Uncategorized

MR pleit voor verplicht Nederlands in Franstalig België

Wannes Neukermans

Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de MR, is voorstander van verplichte Nederlandse lessen in de Franstalige scholen van ons land. Tijdens een gesprek met B Plus, dat voorstander is van een unitair België, pleitte Bouchez ook voor de oprichting van één grote, federale kieskring waarin de premier zou verkozen worden.

Het regeerakkoord van de Franse Gemeenschap voorziet de lancering van een debat over het verplicht aanleren van één van de twee andere landstalen (Nederlands of Duits). Ecolo gaf al aan hier voorstander van te zijn. Donderdag deed de voorzitter van de Franstalige liberalen dat ook. Opvallend, aangezien Bouchez zelf geen Nederlands spreekt. Maar daar wijst hij ook op in zijn uitleg.

Product van afwezigheid

“Ik zou ook graag hebben dat, in Franstalig België, het aanleren van Nederlands verplicht zou zijn. Ik ben het product van die afwezigheid, en daarom wil ik dat daar verandering in komt”, aldus Bouchez. “Je zou geen universitaire diploma’s mogen behalen zonder lessen in het Nederlands gehad te hebben.”

Bouchez was erg kritisch over de vorige staatshervormingen en is fervent voorstander van herfederalisering: hij pleit voor een unitair België, met een federale kieskring. Dat thema komt regelmatig terug in institutionele discussies. “Ik ben ook voorstander van één federale kieskring”, legde Bouchez uit. “Maar ik ga verder dan B Plus, ik vind namelijk dat de eerste minister moet gekozen worden binnen die federale kieskring. Concreet zouden we een systeem kunnen creëren waar degene met de meeste stemmen in de grootste partij de coalitie zou vormen.”

In tegenstelling tot PS-voorzitter Paul Magnette gelooft Magnette niet in een België met vier gewesten. Dat doet hij af als een “domheid die het leven van de Belgen zal compliceren en de link tussen Brussel en Wallonië zal verhinderen”. Volgens hem zou zo’n systeem enkel dienen om België later makkelijker op te splitsen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “MR pleit voor verplicht Nederlands in Franstalig België”

  1. Franstaligen verplichten Nederlands te leren ? Vooreerst hebben ze geen schoolmeesters genoeg daarvoor en zullen ze nooit geïnteresseerd zijn. De demarche van een fanatieke Belgicist als Bouchez is al te doorzichtig en te mooi om waar te zijn. Om het in het Vlaams te zegen ; Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen. Veel beter zou zijn de Vlamingen de keus te laten, zoals in Wallobrux, tussen Frans en Engels. Het zou ook eerlijker zijn tegenover onze kinderen, en interessanter. Want waar spreekt men nog Frans, buiten in Frankrijk, Quebec, een stukske Zwitserland en voor de rest in onderontwikkelde vroegere koloniën van Frankrijk ? Waarvan Wallobrux stilaan ook deel van uitmaakt.

  2. Dikke zever – Mijn (2de) vrouw is van Brazilie , en ze heeft een spoedcursus van 8 maanden Nederlands gevolgd
    op dat moment trok ze haar plan voor 60 % ,op heden is dit nu al voor 85 % (verstaan = bijna alles)
    Dit heeft te maken met WILLEN – zolang de Walen (en het ons nemen van Financiele melkkoeien) arogant blijven ,zullen deze misplaatste voorstellen op niks uitdraaien – het zit nu eenmaal in het DNA van Walen

Plaats een reactie

Delen