Foto: Shutterstock

Uncategorized

N-VA noemt kiesleeftijd op 16 jaar pure symboolpolitiek

Wannes Neukermans

Woensdag zette de Kamercommissie Grondwet het licht op groen voor stemrecht vanaf 16 jaar bij de Europese verkiezingen. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen, zonder resultaat: “De hervormingen die écht een verschil zouden maken voor onze jongeren blijven uit”, reageren N-VA-Kamerleden Sander Loones en Wim Van der Donckt.

De Kamerleden spreken van pure symboolpolitiek. “Dat men hiermee ons kiessysteem nog democratischer wil maken, is dan ook moeilijk aan te nemen van een regering die zélf de verkiezingsuitslag van 2019 naast zich neerlegde”, vindt Sander Loones. Van der Donckt sluit aan: “Deze regering maakt ook geen werk van de in het regeerakkoord beloofde politieke vernieuwing.”

Stemrecht hoort volgens Loones bij het pakket van volwassen worden: “Met rechten maar ook plichten. Dat kan voor ons pas op de leeftijd van 18 jaar.” De N-VA vindt dan ook dat men beter zou focussen op écht belangrijke dossiers. “Dan gaat het niet alleen over de zwaardere politieke vernieuwingsdossiers, maar ook over de noodzakelijke hervormingen die uitblijven: de pensioenhervorming, doortastende arbeidsmarkthervormingen, een ontspoorde begroting. Laat ons jongeren écht serieus nemen door die grote uitdagingen voor hun toekomst aan te pakken. En niet door ons ‘vivaldesk’ te beperken tot pure symboliek, terwijl de miljardenfactuur zich opstapelt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “N-VA noemt kiesleeftijd op 16 jaar pure symboolpolitiek”

  1. We kennen in de geschiedenis nog wel iemand die op het laatste kinderen moest inzetten om de ‘strijd’ te winnen. Of om het anders te zeggen, de huidige politieke kaste is tot op de draad versleten. Met het huidige niveau van het onderwijs kan men amper lezen of schrijven op zijn 18de. Op hun 16de laten stemmen en manipuleren om op de ‘goei’ te stemmen. Erg.

  2. De Vivaldi criminelen gaan dus pubers indoctrineren. Begin jaren 1950 HH College gemeente T. Kinderen -12 jaar riepen in koor op de speelplaats: “Weg met Collard”. Wie Collard was en waarom hij weg moest wisten ze niet. Dat Collard een socialist was en betrokken in een politiek conflict over de schoolkwestie met de kalotten evenmin. Ze riepen gewoon “Weg met Collard” op bevel van priesters in zwarte rokken die glimlachend toekeken. Na de schooltijd trokken de schoolkinderen al roepend door de straten van de gemeente om hun katholieke overtuiging kracht bij te zetten. Geen probleem, het lokale bestuur beschikte in die tijd over de volstrekte meerderheid. Later bij volwassen leeftijd deed die stijl mij denken aan SA’ers die niet lang voordien nog in Duitsland defilerend in de straten riepen: “Juden raus”. Tijden veranderen, slogans ook mensen fundamenteel niet. Getuige het huidige cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang en haar kiezers. En nu zijn het geen priesters meer die de jeugd ophitsen/manipuleren, maar politieke onverdraagzame parvenus die hun deviant gedrag/repressie (dissidenten in quarantaine plaatsen), plegen te verkopen als politiek correct (sic).

  3. Allez, met een auto rijden mag niet als je 16 bent, maar kiezen wie het land gaat besturen wel? Hun hoofd is gevuld met fuiven en hun hormonen achterna jagen. Die hebben geen flauw benul van politiek en het interesseert hun ook niet, een enkeling uitgezonderd! En voor de rest lopen ze in al hun naïviteit bedriegers als Anuna De Wever en consoorten achterna!

Plaats een reactie

Delen