NAVO-landen spreken af om fors te investeren: meer geld en meer soldaten

Shutterstock

Uncategorized

NAVO-baas Stoltenberg: “Vrijheid is belangrijker dan vrijhandel”

Pieter Van Berkel

De oorlog in Oekraïne heeft de westerse landen geleerd dat handel met autoritaire regimes een prijs heeft. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd op het Wereld Economisch Form in het Zwitserse Davos.

Stoltenberg verwees naar Rusland en China. Internationale handel met die landen heeft veel welvaart opgeleverd, zei hij. Maar “het heeft ook gevolgen voor onze veiligheid”.

“Vrijheid is belangrijker dan vrijhandel”, aldus Stoltenberg. “Onze waarden beschermen is belangrijker dan winst maken.”

Gevraagd of de NAVO-topman verwees naar Nord Stream 2, het inmiddels stopgezette project om een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland te openen, bevestigde hij.

“We hebben allemaal een les geleerd. We zijn voor vrije handel die veel welvaart heeft gebracht, maar het komt met een prijs”, aldus Stoltenberg. Rusland heeft een “middel om te intimideren” gekregen.

Stoltenberg gaf ook aan dat Turkije overtuigd kan worden om Finland en Zweden toch tot de alliantie toe te laten. President Recep Tayyip Erdo?an liet verstaan geen voorstander te zijn.

“Ik heb met hem gesproken zaterdag”, zei Stoltenberg. “Turkije heeft bezorgdheden geuit met betrekking tot terrorisme en veiligheidsbelangen. We moeten die aanpakken. Ik heb er vertrouwen in dat we een manier zullen vinden om de problemen op te lossen, zoals we dat eerder hebben gedaan, en dat we Finland en Zweden als volwaardige leden zullen verwelkomen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “NAVO-baas Stoltenberg: “Vrijheid is belangrijker dan vrijhandel””

  1. Wanneer krijgen we eens wat input over de bankrekeningen van Zelenski en zijn vastgoed o.a. in Italië en zijn oligarchen?Dit potje dekt men toe alsook de maatregelen die hij onderneemt om de oppositie in de kiem te smoren!De instellingen van dat land zijn vergeven van de corruptie.Na de veroordeling van de Russische soldaat tot levenslang vanwege oorlogsmisdaden mag ik toch hopen dat men dezelfde regels hanteert tegen Oekraïense militairen die gewonde Russen afmaakten?Wie bleef vasthouden aan NS2.Dit was Mutti Merkel met Duitsland op kop.Toen Trump zei dat de afhankelijkheid van Europa voor Russische energie voor problemen ging zorgen keek men de andere kant op en werd er eens gelachen.Het vervolg kennen we ondertussen!De NAVO en Europa dansen op een slappe koord.Niet enkel de Russische en Oekraïense bevolking lijden ook in eigen land begint de middenklasse met tweeverdieners zwarte sneeuw te zien!Dit kunnen de voedselbanken beamen.

  2. Inderdaad volledig akkoord. In de Pandora Papers staat Oekraïne in een rij van 90 genoemde landen op een dubieuze eerste plaats met 38 politici die hun vermogen hebben verborgen in belastingparadijzen. De hypocriet Zelenski werd dan nog verkozen tijdens een campagne die de zelfverrijking en de corruptie veroordeelde. Wat een hypocriete toneelsteler is me dat. Elk volk krijgt de leiders die het verdient !

Plaats een reactie

Delen