Nederland wil zwaardere straf voor doodslag, maar regering verdeeld

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse regering verdeeld over zwaardere straf voor doodslag

Carl Deconinck

In de Nederlandse Tweede Kamer is er een nipte meerderheid om de maximale gevangenisstraf voor doodslag te verhogen van 15 naar 25 jaar. Enkele linkse partijen zijn echter tegen. Ook binnen de regering is er onenigheid over de kwestie.

Het kabinet zegt de maximumstraf voor doodslag te willen verhogen van 15 naar 25 jaar. Het wil zo het verschil tussen de straffen voor doodslag en moord een stuk kleiner maken. Op moord staat in Nederland momenteel een maximumstraf van 30 jaar. In Nederland werd het debat om dit gelijker te maken al langer gevoerd. Het verschil tussen moord en doodslag is vaak immers klein, maar moord is een stuk moeilijker te bewijzen. Wanneer rechters de voorbedachtheid niet konden aantonen, kregen daders geregeld een straf die volgens velen te licht was. Men was het hier politiek echter lang niet over eens.

Nu nog bestaat er onenigheid over hoe hoog de precieze straf moet zijn. D66 en de ChristenUnie, beide regeringspartijen, verkiezen een maximumstraf van 20 jaar. Samen met oppositiepartijen GroenLinks en Volt dienden ze een amendement in op het kabinetsplan. Zij willen dat de maximale straf voor doodslag op 20 jaar komt te liggen. Ze wijzen erop dat het huidige maximum nu al weinig wordt gehanteerd. Ze vinden dat verder verzwaren dus niet nodig is. Bij D66 wijst Kamerlid Joost Sneller erop dat recent nog de vervroegde invrijheidstelling al werd aangepast. Daardoor kunnen mensen die zich schuldig maakten aan doodslag nu al langer vastzitten.

Ruime meerderheid

Maar het ziet ernaar uit dat er meer voorstanders zijn. VVD, CDA, PVV, JA21, SGP, Groep Van Haga, BBB, de Groep Den Haan, DENK, Liane den Haan en FvD zullen de verstrenging steunen. Het voorstel haalt zo een meerderheid van 83 op 150 zetels.

Het debat over de maximale celstraf voor doodslag laaide op na enkele gevallen waarin moord met voorbedachte rade niet kon worden bewezen. Een voorbeeld hiervan is het proces van de 34-jarige Rotterdammer Bekir E. In 2018 schoot hij zijn 16-jarige ex-vriendin Hümeyra dood. Omdat een vooropgezet plan niet te bewijzen was, kon hij alleen worden veroordeeld voor doodslag. Bekir kreeg zo slechts 14 jaar cel en tbs. Dit terwijl hij haar aantoonbaar lange tijd gestalkt had. Iedereen vond die straf te laag, inclusief de rechter die de straf uitsprak. De rechtbank riep de politiek daarom op om de wet te herzien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Nederlandse regering verdeeld over zwaardere straf voor doodslag”

  1. In den belziek maakt het niet uit, justitie is extreem links en hun uitspraken zijn gebaseerd of ze al dan niet lid zijn van de vrijmetselaars zoals corrupte procureur generaal patrick vandenbruwaene die anti Vlaams Belang is en rechtszaken saboteerd.

  2. Seg Charel, ga eens een andere job zoeken.
    “Bekir E. krijgt in hoger beroep 20 jaar cel en tbs, nu wél voor moord op Humeyra. Hij zocht haar herhaaldelijk op met een doorgeladen wapen en daarmee kan het hof niet anders concluderen dat het hier gaat om moord. “

Plaats een reactie

Delen