MR chairman Georges-Louis Bouchez pictured during a political debate between the chairmen of Frenchspeaking Socialist party PS and Frenchspeaking liberal party MR, at the 'Universite Saint-Louis' in Brussels, Monday 02 May 2022. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT

Binnenland politiek

Nieuw cordon médiatique in Wallonië, extreemlinks mag wel mee debatteren

Wannes Neukermans

De Franstalige partijen zullen waarschijnlijk vandaag een vernieuwd cordon sanitaire ondertekenen. Dat schrijft De Standaard. Volgens Franstalige bronnen heeft de MR toegevingen moeten doen. Ondanks dat de partij van Georges-Louis Bouchez de communistische partij PVDA/PTB mee in het cordon wilde betrekken, weigerden andere partijen dat.

Anders dan in Vlaanderen, waar het cordon sanitaire enkel een afspraak is tussen partijen om niet samen met het Vlaams Belang te besturen, gaan ze in Wallonië en Franstalig Brussel nog een stap verder. Al twintig jaar lang gaan ze zelfs niet in gesprek of debat met Vlaams Belang-politici. Dat werd twee weken geleden echter doorbroken door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Het lijkt er nu op dat PS, MR, Ecolo, Défi en les Engagés het akkoord opnieuw zullen bevestigen, ook op Vlaamse mediaplatformen. De Franstalige krant Le Soir kon het princiepsakkoord daarover inkijken. Niet toevallig op 8 mei, de dag dat nazi-Duitsland in 1945 capituleerde, willen de Franstalige partijen dit princiepsakkoord voorstellen.

Zelfs geen debat in parlement

Het nieuwe cordon médiatique zou zelfs een uitbreiding betekenen. Naast tv-debatten, verbiedt de tekst namelijk ook debatten die op internet, sociale media of door influencers georganiseerd worden. Zelfs niet als die programma’s op Vlaamse bodem worden opgenomen. En het gaat nog verder: om te vermijden dat Franstalige politici video’s publiceren waarin ze met extreemrechts in het parlement debatteren, verbiedt de tekst ook “gedrag over te nemen of opmerkingen te maken die zichtbaarheid geven of opmerkingen versterken die extreemrechtse of soortgelijke ideologieën weerspiegelen”.

Opvallend, zeker aangezien Bouchez er voorstander van was debatten met de extremen niet uit de weg te gaan. Hij benadrukte dat het tijd was om “de strategie tegen extremismen” aan te passen. In debat gaan met een extreme partij moet volgens Bouchez dus gewoon kunnen.

Tegelijk was het voor Georges-Louis ook belangrijk om in het nieuwe charter PVDA/PTB ook te bannen uit debatten. Vandaag is die partij niet vervat door het charter. In principe is het dus mogelijk om met hen coalities te sluiten en in debat te gaan. Het cordon is namelijk van toepassing “op alle politieke formaties die de fundamentele en constitutionele waarden van ons democratisch systeem in gevaar brengen”. Ondanks dat het communisme niet bepaald bekendstaat als een erg democratisch regime, beweerde PS-voorzitter Paul Magnette vorige week nog dat de PVDA/PTB daar niet onder valt.

https://redactie.palnws.be/2022/04/noord-korea-aan-de-maas/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Nieuw cordon médiatique in Wallonië, extreemlinks mag wel mee debatteren”

  1. Nu wordt het toch wel meer dan hoog tijd dat de Walen hun eigen politiek beleid gaan financieren. Hun arrogantie ten opzichte van hen die hun financieel het hoofd boven water houden, is verwerpelijk. Gaan ze nu ook het belastinggeld van de 800.000 ( in hun ogen extreem-rechtse ) Vlamingen weigeren of is dat een utopie?

  2. De kloof tussen de twee gemeenschappen is feitelijk onoverbrugbaar.
    De consequentie in het Waalse princiepsakkoord, dat Waalse partijen beslissen welke Vlaamse partijen in TV-programma’s in Vlaanderen uit het debat worden geweerd, moet voor N-VA een teken zijn om niet met de betrokken Waalse partijen scherp te gaan in een federale regering. Ondertussen blijft ook hier het VB de lachende derde.

  3. De PS dekt zichzelf in.

    Ze willen via een cordon België en haar Vlaamse honing behouden en ze willen voorkomen dat een isolatie van PTB de PS stemmen zou kosten.

    Regelrechte hoereboel.

  4. we mogen ons niet druk maken,bij de volgende verkiezingen zullen alle Vlamingen die voor NVA-VB kiezen buiten spel gezet worden.Men zal regeren met de rest ,NVA-VB zal nooit 75% van de zetels halen en daar rekenen de wallo-bruxeleers op.Hun failliete besturen zullen met nieuwe financieringen aangevuld worden met Vlaams belastingsgeld onder de goedkeuring van porno-sander die de populairste is en PM de slimste.

  5. En dan zeggen dat er een CD&V minister van binnenlandse zaken is die dan komt vertellen om alles meer belgisch moet worden;
    Wanneer komen we terug op straat voor onze VLAAMSE ONAFHANKELIJKHEID. ooit riepen we in Leuven WAALSE RATTEN ROL UW MATTEN, dit is nu meer dan nodig.

Plaats een reactie

Delen