Oekraïne claimt opnieuw belangrijk Russisch oorlogsschip te hebben geraakt: Admiraal Makarov staat in brand

shutterstock

Uncategorized

Oekraïne claimt opnieuw belangrijk Russisch oorlogsschip te hebben geraakt

Carl Deconinck

Vanuit Oekraïne komen er meerdere berichten dat er opnieuw een Russische boot is geraakt. Deze keer zou het gaan om een fregat, de ‘Admiraal Makarov’. Dat zou opnieuw een grote klap betekenen voor Moskou, nadat het eerder al zijn vlaggenschip verloor.

De Admiraal Makarov is een fregat uit de Admiral Grigorovich-klasse. Rusland heeft slechts drie dergelijke schepen in de Zwarte Zee. Het is de meest recente versie in die klasse en is nog maar in dienst sinds 2012. Pas sinds 2017 is het voor de volle 100 procent operationeel. De Admiraal Makarov is dus een van de meest moderne schepen in de strijd. Het is 124,8 meter lang en vaart 56 km per uur. De bemanning is zo’n 200 matrozen groot. Het schip heeft ook meerdere raketsystemen aan boord, kan torpedo’s afvuren en er kan ook een helikopter op landen.

Oekraïne meldt dat het opnieuw een Neptunusraket heeft afgevuurd op het schip in de buurt van Slangeneiland. Het bericht werd ook bevestigd door Oleksiy Gontsjarenko, op Telegram. Hij spreekt van een brand op het schip. Het zou echter (nog) niet gezonken zijn. “De god van de zeeën neemt wraak op de plunderaars van Oekraïne.” Er circuleren ook beelden van een brandend schip op zee.

Reddingsoperatie

Er zou nu sprake zijn van een grote reddingsoperatie, met meerdere vliegtuigen en boten. De Spk-46150, een Russische drijvende kraan die wordt ingezet voor het slepen en bergen van schepen, zou ook onderweg zijn. De generale staf van het Oekraïens leger registreerde het in elk geval al als een feit. Op hun dagelijks overzicht van Russische verliezen zetten ze bij de Russische boten een “+1”. Voor Rusland zelf is het opnieuw een serieuze klap voor het prestige van de marine.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Oekraïne claimt opnieuw belangrijk Russisch oorlogsschip te hebben geraakt”

  1. Oekraïne claimt opnieuw belangrijk Russisch oorlogsschip te hebben geraakt (sic). Oekraïne of de doodseskaders van Joe Biden die de NAVO in de oorlog moeten loodsen?

  2. Het is niet het eerste en ook niet het laatste. Niet denkbeeldig dat vermoedelijk op 9 mei de brug naar de Krim zal opgeblazen worden als feest cadeau voor Poetin. Er staat een aflopende teller op het net. Echt of niet, we zullen zien. Krim bewoners worden in ieder geval gevraagd te vertrekken nu het nog kan.

  3. Ze zouden dit beter niet bekend maken. Maar nog meer van deze feiten plegen. Uiteraard verdienen de Oekraïners een hart onder de riem. Maar oorlogssuccessen kenbaar maken is niet echt een goed idee. Breng de vijand schade toe, maar wees daarover discreet. Niet het woord brengt resultaat, maar de daad.

  4. overduidelijk dat er putler trollen aanwezig zijn, geloof deze propaganda niet, de grootste leugenaar is putler zelf!. Rusland is verloren, en zal geen grootmacht meer zijn. Die hele corrupte nazi bende in het kremlin zal verdwijnen/doostraf gaan krijgen

Plaats een reactie

Delen