Human Rights Watch beschuldigt Rusland van ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden

shutterstock

Uncategorized

Onderzoek Human Rights Watch: mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Oekraïne

Carl Deconinck

Russische troepen hebben zich volgens Human Rights Watch zich zwaar misdragen in het noordoosten van Oekraïne. Ze beschuldigen hen van martelingen, executies en andere ernstige vormen van misbruik.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde woensdag een onderzoek dat weinig aan de verbeelding overlaat. Het beschrijft 22 standrechtelijke executies, negen andere onwettige moorden, zes mogelijke gedwongen verdwijningen en zeven gevallen van marteling. Die vonden plaats in zeventien dorpen in de buurt van Kiev en Tsjernihiv. 

“De talrijke gruweldaden door Russische troepen die vroeg in de oorlog delen van noordoost-Oekraïne bezetten, zijn afschuwelijk, onwettig en wreed”, zei Giorgi Gogia, adjunct directeur Europa en Centraal-Azië bij Human Rights Watch. “Deze mishandelingen van burgers zijn duidelijke oorlogsmisdaden die meteen en onpartijdig moeten worden onderzocht en op gepaste wijze moeten worden vervolgd.”

De mensenrechtenorganisatie wijst er op dat Rusland in het verleden al gelijkaardige misdaden zou hebben gepleegd. Het meest bekend is de gruwel in Boetsja. Ook daar helpt de organisatie mee aan het opsporen van wat er gebeurde.

Beklemmende getuigenissen

Human Rights Watch verzamelde bewijs via interviews, afgenomen de voorbij maand. Het sprak met voormalige gedetineerden, overlevenden van martelingen, familieleden van slachtoffers en andere getuigen. Human Rights Watch onderzocht fysiek bewijsmateriaal op de locaties waar sommige van de vermeende mishandelingen hebben plaatsgevonden. Het onderzocht ook foto’s en video’s die door slachtoffers en getuigen zijn gedeeld.

Burgers beschreven dat zij dagen en soms zelfs wekenlang door de Russische strijdkrachten werden vastgehouden. Dit in smerige en verstikkende omstandigheden op plaatsen zoals een kelder van een schoolgebouw, een kamer in een ramenfabriek en een put in een ketelhuis. Er was weinig of geen voedsel, ontoereikend water en geen toegang tot toiletten. In Yahidne hielden Russische troepen meer dan 350 dorpelingen, van wie minstens 70 kinderen, waaronder 5 zuigelingen, 28 dagen lang vast in een kelder van een schoolgebouw. Daarbij beperkte het zelfs ernstig hun mogelijkheden om zelfs maar even op adem te komen.. Er was weinig lucht of ruimte om te liggen en de mensen moesten emmers gebruiken als toiletten.

“Na een week hoestte iedereen hevig”, zei iemand die vroeger op de school werd vastgehouden. “Bijna alle kinderen hadden hoge koorts, krampen van het hoesten en moesten overgeven.” Een ander zei dat sommige mensen door het constante zitten doorligplekken kregen. Tien oudere mensen stierven.

Schijnexecuties

In Dymer hielden Russische troepen enkele tientallen mensen, de mannen geblinddoekt en geboeid met ritssluitingen, gedurende enkele weken vast in een kamer van 40 vierkante meter in de ramenfabriek van de stad, met weinig voedsel en water, en emmers als toiletten.

Human Rights Watch heeft zeven gevallen van marteling gedocumenteerd waarbij Russische soldaten gevangenen sloegen, elektrische schokken gebruikten of schijnexecuties uitvoerden om hen te dwingen informatie te verstrekken. “Ze zetten een geweer tegen mijn hoofd, laadden het en ik hoorde drie schoten”, zei een man die geblinddoekt was. “Ik kon ook de kogelhulzen op de grond horen vallen en dacht dat ik er geweest was.” Het rapport brengt zo de ene getuigenis na de andere.

.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen