Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) - BelgaImage

Uncategorized

Overheidsschuld wordt duurder door stijgende rente

Wannes Neukermans

De Belgische overheidsschuld zou weleens een pak duurder kunnen worden om af te betalen. Dat heeft alles te maken met de stijgende rente. In De 7, een dagelijkse podcast van De Tijd, legt men uit dat de gevolgen groot zouden kunnen zijn.

De stijgende rentevoet zorgt ervoor dat de Belgische schuldenberg een pak groter wordt. Die rente stijgt deels door maatregelen van de centrale banken om de gigantische inflatie tegen te gaan. In Europa is de Europese Centrale Bank gestopt met overheidsschulden van EU-lidstaten over te nemen, wat zorgt voor rentestijgingen.

Dat heeft ook effect op de Belgische overheidsschuld. “De voorspelling is dat de rentelast dit jaar zo’n 400 miljoen euro duurder zal worden, en volgend jaar 1 miljard euro duurder”, zegt Dieter Dujardin, redacteur Politiek & Economie bij De Tijd. Hij deed deze analyse op basis van cijfers van het Federaal Agentschap van de Schuld. “Als die trend zich zou aanhouden, zou het kunnen dat die schuld de staat jaarlijks een goeie 5 miljard meer kost.”

Substantiële stijging

De gevolgen van zo’n stijging zijn niet te overzien, al valt deze prognose deels te verzachten. Zo is dit de meest defensieve schatting van het Federaal Agentschap van de Schuld. Daarnaast stijgt het Bruto Binnenlands Product van België tegelijk ook, wat de impact van die rentestijging een beetje compenseert.

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) spreekt van een “substantiële stijging” van de staatsschuld. De Bleeker probeert volgens Dieter Dujardin al anderhalf jaar om haar coalitiepartners te overtuigen de staatsschuld af te bouwen, zonder succes. Voorlopig zijn de verschillende regeringen in dit land er nog niet uitgeraakt hoe ze die overheidsschulden structureel moeten afbouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Overheidsschuld wordt duurder door stijgende rente”

  1. Paul De Grauwe had dit blijkbaar niet voorzien als hij zei dat we ons dieper in de schulden moesten steken. Professors zijn soms zo vol van zichzelf dat ze alle rationaliteit en voorzichtigheid uit het oog verliezen.

  2. Die schuld is niet de mijne, want ik heb niks van het bijgemaakte geld gekregen, zelfs geen chinees vrouwtje zoals de Grauwe. Dat ze maar eerst mijn fiets terugvinden.

Plaats een reactie

Delen