Palestijnse journaliste werd volgens nieuw bewijs waarschijnlijk doodgeschoten door Israëlische soldaten

Al Jazeera

Uncategorized

Palestijnse journaliste waarschijnlijk doodgeschoten door Israëlische soldaten

Carl Deconinck

Eerder deze maand verloor de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh (51) het leven toen ze verslag deed van de situatie in een vluchtelingenkamp nabij Jenin. Israël en de Palestijnen wijzen elkaar met de vinger. CNN meent echter nieuwe bewijzen te hebben die de schuld bij Israël leggen.

De dood van de Al Jazeera-journaliste deed heel wat stof opwaaien.  Ze was al 25 jaar aan de slag bij de Arabische nieuwszender en een gekend gezicht. De journalisten die die dag samen op stap waren met Shireen Abu Akleh zegden onmiddellijk dat de kogels uit Israëlische hoek kwamen. Er waren geen Palestijnen in de buurt, zo beweren ze. Ook Al Jazeera wijst het Israëlisch leger (IDF) als schuldige aan. 

Zelf ontkende Israël dat het de eigen soldaten waren die geschoten konden hebben. Het toonde beelden van Palestijnen die kogels afvuurden en daarbij zeggen dat ze iemand hadden geraakt. Nochtans was er geen enkele Joodse soldaat geraakt die dag. Er is in elk geval veel onduidelijkheid. Er kwam nog geen strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de journaliste, omdat het in een actieve gevechtszone gebeurde. Er is een vermoeden van een strafbaar feit nodig, en volgens Israël is die er niet. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de rest van de internationale gemeenschap hebben allemaal opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

Nieuw bewijs

De Amerikaanse nieuwszender CNN meent nu nieuw bewijs te hebben die de schuld bij Israël legt. De zender analyseerde onder meer de beelden en het geluid die een cameraman van Al Jazeera die dag maakte. CNN ondervroeg meerdere ooggetuigen, liet een forensische audioanalyse uitvoeren en sprak een wapenexpert aan. Uit dit alles moet blijken dat het dodelijke vuur uit Israëlische hoek kwam.

Zo kan men vaststellen wanneer de dodelijke kogels zijn afgevuurd. Het is duidelijk hoorbaar wanneer de wapens vuren en wanneer de kogels inslaan. Daaruit valt de afstand makkelijk af te leiden. Die afstand valt zeer goed samen met de locatie waarde Israëlische soldaten op dat moment waren, een goeie 200 meter van de journalisten. De vele inslagen rondom Shireen Abu Akleh duiden ook aan dat ze duidelijk doelbewust beschoten werd. De persoon die vuurde was bewust aan het mikken op haar.

Andere beelden op sociale media gedeeld tonen allemaal aan waar de Israëlische troepen op dat moment waren. En zelfs de bodycams van de soldaten tonen de voertuigen die we in de andere beelden zien opduiken. Door geolocatie toe te passen wist men exact te bepalen waar de soldaten zich bevonden. Een plek die een goede 200 meter verwijderd is van de journalisten op dat moment. Zelfs het verslag van het IDF maakt er melding van. Tenslotte zeggen ook alle getuigen dat er geen gewapende strijders in de buurt van Abu Akleh waren. Integendeel zelfs, de journalisten bevonden zich helemaal aan de andere kant van mogelijke gevechten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Palestijnse journaliste waarschijnlijk doodgeschoten door Israëlische soldaten”

  1. cnn het “nieuws” netwerk dat er op 9 van de 10 vlakken naast zit hahahaha
    Van de ene seksuele jager naar de andere.
    wie zijn de 3 mensen die nog naar hen kijken?

  2. Wie gelooft nu nog CNN?? Het is nochtans poepsimpel: de kogel vrijgeven waarmee de journaliste is geraakt. Maar dat willen de arabieren niet doen. Hoe zou dit nu toch komen? De vraag stellen is ze beantwoorden zeker?

Plaats een reactie

Delen