Binnenland politiek

Politicoloog Herman Matthijs: “De federale verkiezingen gaan vervroegd worden”

Wannes Neukermans

In een gesprek met Vlaams Parlement TV besprak politicoloog Herman Matthijs (Ugent, VUB) de huidige situatie van de CD&V. Joachim Coens zal opgevolgd worden door Sammy Mahdi, Wouter Beke nam ontslag als minister in de Vlaamse regering: er gebeurt nogal wat binnen de partij.

Matthijs noemt het nakende voorzitterschap van Sammy Mahdi een “Harakiri-operatie”. Er zijn volgens hem twee mogelijke uitkomsten. “Ofwel gaat de partij ten onder in de verkiezingen en zal Mahdi al opnieuw ontslag moeten nemen, ofwel kan hij de partij redden en kan hij verder doen.”

Slechte volgorde van verkiezingen

Maar de komende verkiezingen in 2024 vallen volgens de professor ook niet optimaal. “Vooral door de volgorde: federaal, Vlaams en dan pas de lokale (verkiezingen), en dat is juist de machtsbasis van de CD&V.” Momenteel leveren de christendemocraten namelijk nog steeds een derde van alle burgemeesters in Vlaanderen. “De CD&V zal zich op korte termijn echt moeten herbronnen en een goede strategie uitstippelen”, aldus Matthijs.

Volgens de Matthijs moet de CD&V zich eerst de vraag stellen of ze nog wel thuishoren in de federale regering. “Ik denk dat ze daar, gezien de situatie, beter uit gaan: korte pijn. Dat is volgens mij voor hen een veel beter schaakspel om zo naar verkiezingen te gaan”, aldus de lector. “Want laat ons daar eerlijk in zijn: die federale verkiezingen gaan toch vervroegd worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Politicoloog Herman Matthijs: “De federale verkiezingen gaan vervroegd worden””

  1. Als de federale verkiezingen vervroegd worden dan is dat weer een vuil spel want dan vallen die van 2024 weg om enkel Vlaamse lijsten en lokale lijsten op te maken.Het VB heeft tesamen met N-VA volgens de peilingen net geen 50%.Ik hoop dat deze zet averechts werkt en de kiezer uit wraak in 2023 radicaal rechts stemt.Wat ze allemaal niet proberen om het Vlaams Belang uit te sluiten.

  2. CD&V collaboreert met België. Het land dat de Vlaming als tweederangsburger behandelt en Vlaanderen als wingewest gebruikt. Het was de CVP die in 1970 Vlaanderen haar numerieke meerderheid afnam en de representatieve democratie afschafte. Verder ziet het de islam als een bevriende godsdienst en dwingt het Vlaanderen fortuinen aan WalloBrux te betalen. Het eigenbelang primeert. NVA en VB moeten samenwerken om Vlaanderen van deze verrader te verlossen. Pas dan zal het CD&V-monster achteruit plooien.

Plaats een reactie

Delen