Rusland stapt uit Bologna-onderwijssysteem

shutterstock

Uncategorized

Rusland stapt uit Bologna-onderwijssysteem

Carl Deconinck

Rusland verlaat het Bolognaproces. Dat is het proces dat werkt aan een eengemaakte Europese ruimte voor hoger onderwijs, met de bekende bachelor -en masterdiploma’s. Europese landen bouwen hier al sinds 1999 aan. Rusland kiest nu opnieuw voor het oude model, weg van de rest van Europa.

De ondertekening van de verklaring van Bologna zorgde voor enkele grote veranderingen in het onderwijslandschap. Het zorgde voor vergelijkbare diploma’s over de landsgrenzen heen, met de bekende bachelor -en masterstructuur. Het faciliteerde ook uitwisseling van studenten en docenten. De bedoeling van dit alles is om de samenwerking op hoger onderwijsniveau te faciliteren en onafhankelijke kwaliteitscontrole te vergemakkelijken. Ook landen van buiten de Europese Unie sloten zich hierbij aan.

Rusland zal dit nu geleidelijk verlaten. Het wil wel de impact op de huidige studietrajecten minimaal houden. Afgestudeerden moeten minstens twee jaar van tevoren worden gewaarschuwd voor de veranderingen. Secretaris van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie Nikolai Patrushev zei in een interview dat hij het opportuun acht om het Bologna-onderwijssysteem in Rusland te verlaten en terug te keren naar het binnenlandse model. Rusland vindt dat het uit de westerse wetenschappelijke en educatieve sfeer wordt weggepest.

Nooit omarmd

Rusland is op 19 september 2003 toegetreden tot het Bolognaproces. Tegelijkertijd omvat het Russische onderwijssysteem, naast het bachelor- en masterniveau, ook training op specialisatieniveau met een standaardperiode voor het beheersen van educatieve programma’s van vijf tot zes jaar. In het land is er al vanaf het begin zware discussie over de deelname aan het pan-Europese systeem. Op 17 mei verklaarde Pjotr Tolstoj, voorzitter van de Doema, dat het onderwijssysteem in Rusland niet beantwoordt aan de behoeften van de tijd en dat veel studenten vinden dat het moet worden afgeschaft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rusland stapt uit Bologna-onderwijssysteem”

  1. Rusland heeft nog gelijk ook. Zo’n project, net als het Erasmus project, bezigt toch een steenkolen Engels. Als het nou nog in het Esperanto zou plaatsvinden, tot daar aan toe. Esperanto moet ook gesproken worden door figuren als Von der Leyen, Timmermans, Verhofstadt, La Garde, Ed Setera, Ed Seteri.

Plaats een reactie

Delen