Russische topdiplomaat bij de VN stapt op "Nooit was ik zo beschaamd vanwege mijn land"

Schutterstock

Uncategorized

Russische topdiplomaat bij de VN stapt op: “Nooit was ik zo beschaamd vanwege mijn land”

Carl Deconinck

Boris Bondarev, diplomaat bij de VN voor Rusland, is al twintig jaar actief in het internationaal verdedigen van zijn land. De oorlog in Oekraïne is voor de topdiplomaat echter onverdedigbaar. Hij neemt ontslag uit zijn functie in Genève en publiceerde daarbij een open brief.

Bondarev zit in de permanente missie van de Russische Federatie in de Verenigde Naties in Genève. Hij is topdiplomaat en gespecialiseerd in wapenbeheersing, non-proliferatie en ontwapening. Hij noemt zijn ontslag iets wat al eerder moest gebeurd zijn. Dergelijke ontslagen zijn tot nu toe zeldzaam. Eerder deed Anatoly Chubais dat wel al, maar de meeste Russische diplomaten blijven gewoon op post.

Ook misdaden tegen Russisch volk

“Gedurende de twintig jaar van mijn diplomatieke carrière heb ik verschillende wendingen van ons buitenlands beleid gezien, maar nooit heb ik me zo geschaamd voor mijn land als op 24 februari van dit jaar. De agressieve oorlog die Poetin heeft ontketend tegen Oekraïne, en in feite tegen de hele westerse wereld, is niet alleen een misdaad tegen het Oekraïense volk, maar misschien ook wel de ernstigste misdaad tegen het Russische volk, met een vette letter Z die alle hoop en vooruitzichten op een welvarende vrije samenleving in ons land doorkruist”, aldus Bondarev.

De topdiplomaat durft stevige kritiek te uiten op het Kremlin: “Degenen die deze oorlog hebben bedacht, willen maar één ding – voor altijd aan de macht blijven, in pompeuze smakeloze paleizen wonen, op jachten varen die in tonnage en kosten vergelijkbaar zijn met de hele Russische marine, genieten van onbeperkte macht en volledige straffeloosheid. Om dat te bereiken zijn ze bereid zoveel levens op te offeren als nodig is. Duizenden Russen en Oekraïners zijn hiervoor reeds gestorven.”

Propaganda

“Tot mijn spijt moet ik toegeven dat gedurende al die twintig jaar het niveau van leugens en onprofessionaliteit in het werk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voortdurend is toegenomen. De laatste jaren is dit echter ronduit catastrofaal geworden. In plaats van onbevooroordeelde informatie, onpartijdige analyses en nuchtere prognoses zijn er propaganda-clichés in de geest van de sovjetkranten van de jaren dertig. Er is een systeem opgebouwd dat zichzelf bedriegt.
Minister Lavrov is een goede illustratie van de degradatie van dit systeem. In 18 jaar tijd is hij van een professionele en goed opgeleide intellectueel, die door veel van mijn collega’s zo hoog werd ingeschat, veranderde in een persoon die voortdurend tegenstrijdige verklaringen uitzendt en de wereld (dat wil zeggen, ook Rusland) met kernwapens bedreigt!”


“Vandaag de dag gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet over diplomatie. Het gaat om oorlogszucht, leugens en haat. Het dient de belangen van weinigen, de zeer weinigen, en draagt zo bij tot verdere isolatie en degradatie van mijn land. Rusland heeft geen bondgenoten meer, en er is niemand anders schuld aan dan zijn roekeloze en slecht doordachte beleid. Ik heb voor diplomaat gestudeerd en ben al twintig jaar diplomaat. Het ministerie is mijn thuis en familie geworden. Maar ik kan gewoon niet langer deel zijn van deze bloedige, onnozele en absoluut onnodige schande.” De topdiplomaat zegt open te staan voor een nieuwe job.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Russische topdiplomaat bij de VN stapt op: “Nooit was ik zo beschaamd vanwege mijn land””

  1. Hetgeen hij nu verteld wist ik 50 jaar geleden al. Het is daar altijd al zo geweest en het zal niet veranderen. Men hoopt op de verdwijning van Poetin maar er staan honderden anderen klaar die nog een stuk erger zijn, wees daar maar zeker van.

Plaats een reactie

Delen