Sihame Haddioui, schepen van Cultuur, Gendergelijkheid en Kansen in de Brusselse gemeente Schaarbeek, dient klacht in tegen haar medeschepen Michel De Herde (Défi), wegens seksisme en aanranding van de eerbaarheid. De Herde, die bevoegd is voor onder andere het Franstalig onderwijs en Begroting, ontkent de feiten. Dat meldt Le Soir.
“Het begon met wansmakelijke grappen sinds ik aantrad. Er was al een seksuele opmerking over mijn lichaamsbouw tijdens het eerste personeelsfeest”, aldus Haddioui. “Over het algemeen heb ik een gevoel van onveiligheid, zeker omdat zijn handelingen escaleren.” Feiten die tijdens de gemeenteraad in oktober plaatsvonden, deden haar uiteindelijk tot actie overgaan.
“Hij begon ongepaste opmerkingen over mijn lichaam in mijn oor te fluisteren. Hij vertelde dat ik mooie borsten had. Toen hij mijn dijbeen wilde strelen, ben ik daar kordaat tegen ingegaan.” Zelf zegt ze door deze feiten in shock geweest te zijn. De politieke situatie op dat moment belette haar ervan de feiten onmiddellijk te melden, aldus Haddioui: “De budgetonderhandelingen waren volop bezig. Ik was bang om te spreken.”
De Herde ontkent
Uiteindelijk maakte Haddioui in februari intern melding bij burgemeester Cécile Jodogne (Défi). Die hield daarop een gesprek met haar partijgenoot De Herde. Intussen bevestigde die laatste dat hij over de zaak werd gehoord, maar ontkent hij alle feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Hij vertelde “zeer verrast” geweest te zijn toen hij op gesprek moest komen bij burgemeester Jodogne.
Na dat gesprek heeft Cécile Jodogne de zetels van de twee schepenen verplaatst, zodat ze niet meer naar elkaar zaten tijdens colleges en gemeenteraden. “Ik heb gedaan wat ik kon. Dat wil zeggen, niet veel”, aldus Jodogne. Ze verwijst daarmee naar het juridisch vacuüm rondom het statuut van lokale mandatarissen. Het doet denken aan de situatie van Stéphane Roberti, de Ecolo-burgemeester van Vorst. Die zat thuis met een burn-out, maar bleef toch het volledige salaris van burgemeester ontvangen, omdat er geen sociale status bestaat voor leden van de colleges.
Sihame Haddioui stelt dat de zaak een impact heeft op haar politieke activiteiten. Ze zegt dat ze sinds 7 maart geen vergaderingen van de gemeenteraad meer heeft bijgewoond. Ook geeft ze aan sindsdien te werken vanuit horecazaken, omdat ze zich niet comfortabel genoeg voelt om terug te keren naar kantoor. Ze twijfelt zelfs of ze nog in de gemeentepolitiek wil blijven.