Schrijver Dimitri Verhulst: "Ik maak me zorgen over woke-hogepriesters die zich bemoeien met literatuur"

Dimitri Verhulst (Bron: Photonews)

Cultuuroorlog

Schrijver Dimitri Verhulst: “Ik maak me zorgen over woke-hogepriesters die zich bemoeien met literatuur”

Redactie PAL

Schrijver Dimitri Verhulst, bekend van onder andere de bestseller ‘Problemski Hotel’, heeft in een interview met De Telegraaf zijn bezorgdheid geuit over de invloed van woke op humor en literatuur. Volgens hem is het extreem gevaarlijk om die zaken aan banden te leggen.

Dimitri Verhulst heeft al heel wat bestsellers op zijn naam staan. Zo werd ‘Problemski Hotel’, dat in 2003 werd gepubliceerd, vertaald in 7 andere talen. In 2006 werd dan weer ‘De helaasheid der dingen’ een enorm succes. Hij won er niet alleen de Gouden Uil mee, maar ook Humo’s Gouden Bladwijzer en De Inktaap. De verfilming van het boek won dan weer de Prix Art et Essai in Cannes.

In 2011 schreef hij het voorwoord in het boek van Peter Mertens. Daarin stelde hij “dat de wind al lang genoeg van rechts waait”. Daarom noemde hij het boek “noodzakelijk” en “een hernieuwd begin naar de strijd tegen het asocialisme”.

Woke-hogepriesters

Verhulst heeft het in de eerste plaats over hoe humor vandaag wordt gepercipieerd. “Ik ga voor de humor waarom je niet moet lachen, hooguit grimlachen”, steekt hij van wal. “De kwaliteit van de humor gaat trouwens hard achteruit, vind ik. Dat komt omdat hedendaagse humor eerst vijf douanekantoren moet passeren. Bij elk politiek correcte checkpoint gaan een hoop goede grappen verloren.”

Dat baart Verhulst naar eigen zeggen grote zorgen. “Ik maak me serieus zorgen over al die woke-hogepriesters die zich bemoeien met de literatuur en overal discriminatie of racisme zien. Voed je volk op en leer zaken in hun tijd en context zien, zou ik zeggen.” Volgens de auteur zou men daarom beter ironie, sarcasme en cynisme op een werelderfgoedlijst zetten. Zo moeten ze van de ondergang gered worden.

“Mensen lijken te vergeten dat we lachen omdat we pijn hebben, niet omdat we ons amuseren. Humor is een verwerkingsproces”, gaat hij verder. “Het is extreem gevaarlijk om humor aan de leiband te leggen. Het is juist via humor dat er begrip voor een ander en acceptatie kan komen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Schrijver Dimitri Verhulst: “Ik maak me zorgen over woke-hogepriesters die zich bemoeien met literatuur””

  1. Het zijn de deugmensen zoals Verhulst die zelf verantwoordelijk voor deze woke-onzin.
    Achteraf komen klagen is gemakkelijk.
    Het zal zijn zoals Bart de Wever liet noteren, we zullen deze woke-waanzin moeten uitzweten.
    Ik zie het wel terug goedkomen, ten laatste in 2024 zullen de ‘untermenschen’ met plezier
    zijn mening geven.

  2. Dat Verhulst maar eens nagaat wat J.K.Rowlings overkwam (doodsbedreigingen-verkrachting-slaan…..) toen ze een grapje maakte over het menstrueren van mensen en het woord dat daar voor bestaat.
    Nu pas wordt deze schrijver/klager wakker???want ik zie zijn naam niet tussen de 35 andere auteurs staan die een open brief onderschreven in 2020 die de cancel- en woke cultuur aan de kaak wil stellen!

  3. Gutmenschen worden pas wakker als ze zelf het mikpunt van hun pocowoko tirannie dreigen te worden.
    Untermenschen die er dag in dag uit het slachtoffer van zijn kunnen hen geen barst schelen, want ze behoren niet tot de culturele elite (lees: ze kopen/lezen hun ‘boekskens’ niet).

Plaats een reactie

Delen