Terwijl EU praat over olie-embargo, verhoogde Rusland de productie

Shutterstock

Uncategorized

Terwijl EU praat over olie-embargo, verhoogt Rusland de productie

Carl Deconinck

De oorlog in Oekraïne legde pijnlijk bloot hoe afhankelijk Europese landen zijn van Russische energie. Hierdoor vloeit Westers geld naar de schatkist van Poetin, die er oorlog meer voert. De EU spreekt van een olie-boycot in de toekomst, maar de realiteit is anders.

Europese leiders zitten vandaag samen om te discussiëren over een nieuwe reeks sancties tegen Rusland. Daar zit ook een olie-embargo bij. Die onderhandelingen lopen moeizaam omdat enkele landen niet zomaar zonder Russische energie kunnen. De meest luide stem hierbij is die van Hongarije. Oekraïne van zijn kant klaagt die houding van Westerse landen sterk aan. Zij menen dat Europese landen de wapens betalen waarmee Oekraïners aangevallen worden.

Het probleem is echter groter dan men laat uitschijnen. Net zoals eerder al bleek met aardgas, lijkt ondanks alles de productie van olie in Rusland te stijgen. De gemiddelde dagelijkse productie van olie- en gascondensaat in Rusland van 1 mei tot 29 mei 2022 bedroeg 1,388 miljoen ton. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van het niveau van april, toen de gemiddelde dagelijkse olieproductie 1,374 miljoen ton bedroeg. Het Russisch persagentschap Tass meldde dit nieuws.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/05/de-croo-vraagt-compensatiemechanisme-voor-gedeeltelijk-olie-embargo/

OPEC+

De productie hangt samen met het akkoord van OPEC+, dat zijn de traditionele leden van het oliekartel Opec en enkele partners, waaronder Rusland. Zij beslissen samen over de globale olieproductie. Eerder spraken ze af om die te verhogen, en die cijfers houd men nu aan. Als we de Russische statistieken over de olieproductie van tonnen naar vaten vertalen volgens de coëfficiënt die is aangenomen voor Russische Oeral-olie (7,33), dan bedroeg de gemiddelde dagelijkse productie van ruwe olie in Rusland in mei 2022 10,174 miljoen vaten tegen 10,05 miljoen vaten in december 2020, rekening houdend met gascondensaat. Gemiddeld produceerde Rusland elke maand 800-850 duizend bpd gascondensaat.

Het lijkt vooral Azië te zijn die de vruchten plukt van wat er gebeurt. India en China halen meer olie dan ooit binnen. Chinese bedrijven schakelen dan ook een groter aantal schepen in om de olie te transporteren. De EU zelf zit zo in een zeer benarde situatie waar het niet eens kan stoppen met Russische olie te kopen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Terwijl EU praat over olie-embargo, verhoogt Rusland de productie”

  1. De EU politics idiotic us. Een soort praalhoen die vooral gehouden wordt voor zijn geluid en die hij voortbrengt. Klinkt als een heel hol vat. Het houden lost ook handenvol geld en geeft meestal de nodig problemen. Het is ook gekend om zinloos rond te lopen en geluid en voor te brengen.

  2. Iedereen in de wereld wil eu klein krijgen (wij hebben te veel vrijheid en onafhankelijkheid) en die eu mandarijnen doen wat us vraagt. Die zijn te stom om te zien dat wij de grote verliezer zijn. De wereld kan niet zonder energy van Rusland maar wij kopen liever veel duurder. En laten goedkope brandstof liever voor china en andere landen (us voert nog steeds oil in van Rusland) maar dat is niet belangrijk. Hun wapenuitvoer dat is wat telt voor us

  3. Poetin heeft ons in de tang. De Nederlandse afbraak-regering Rutte is bijzonder eigenwijs, tegen beter weten in. Ze laten zo de energieprijzen stijgen en de mensen in de kou zitten. Talloze armere Nederlanders, waaronder veel oudjes, kunnen de rekeningen niet meer betalen. Toch weigert het kabinet Rutte om de gaskraan in Groningen verder open te trekken. Ook kan men zonder veel moeite gas boren in de Noord- en Waddenzee, dat levert veel op, in ieder geval meer dan die nutteloze, landschap en horizon ontsierende windmolens. En men dient zo snel mogelijk de eerste steen voor enkele kerncentrales te leggen. Voorts moet de EU al haar maatregelen tegen Rusland intrekken. Amper 12 weken geleden gold Oekraïne nog als een corrupte paria vol met gangsters, neonazi’s en anderen, waar men beter ver vandaan kon blijven. Nu zijn het zomaar plotseling ineens de béste vrienden.

Plaats een reactie

Delen