Thüringen start met onderzoekscommissie naar politiek geweld, links voelt zich geviseerd

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Thüringen start met onderzoekscommissie naar politiek geweld, links voelt zich geviseerd

Carl Deconinck

In het deelstaatparlement van Thüringen begon afgelopen dinsdag een nieuwe onderzoekscommissie. Die moet nagaan wat de oorsprong is van politiek geweld in Thüringen. De commissie is een verkiezingsbelofte van de CDU. Die Grünen en Die Linke zijn tegen. Volgens hen is Antifa het doelwit.

De commissie zal onder meer onderzoeken hoeveel mensen in Thüringen de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geworden van politiek geweld en hoe vaak daders zijn veroordeeld. “Thüringen mag niet langer een focusregio zijn voor extremistisch geweld, waarin de gewelddadige fracties steeds meer radicaliseren”, zei Raymond Walk maandag in Erfurt. Hij is voorzitter van de commissie en woordvoerder binnenlands beleid van de CDU-fractie in het deelstaatparlement.

De bedoeling is ook om te achterhalen wat de ideologische voedingsbodem is voor terroristische structuren in de deelstaat. “Rechts-extremisme, islamisme en, last but not least, links-extremisme zijn zeer actuele bedreigingen voor de interne veiligheid van onze staat”, aldus Walk.

Links is kritisch

De groenen zijn ontevreden over de onderzoekscommissie in het Thüringse deelstaatparlement. “Met deze onderzoekscommissie probeert de CDU-fractie het maatschappelijk middenveld te ontregelen, belangrijke projecten, initiatieven of allianties tegen rechts in diskrediet te brengen en antifascisme te criminaliseren”, schrijft Madeleine Henfling, woordvoerster voor binnenlands beleid van de groene fractie. Ze haalt bovendien nog eens extra uit naar de CDU. De partij zou volgens haar niet krachtdadig genoeg hebben gereageerd op politiek gemotiveerde misdaad vanuit rechtse hoek. “In veel gevallen werd rechts, antisemitisch, racistisch en anti-queer geweld niet als zodanig erkend.”

Volgens Henfling moet de commissie aantonen dat een actief maatschappelijk middenveld nodig is in de strijd tegen extreemrechts. Ook bij Die Linke klinkt gelijkaardige kritiek.

Gefaalde staat

Bij het rechtse AfD is men dan weer tevreden met de meer genuanceerde kijk van het parlement. Ringo Mühlmann legt uit: “Het zal op dit punt belangrijk zijn om een tegenwicht te vormen tegen de eenzijdige benadering van extremisme in Thüringen, omdat tot nu toe de minderheidsregering en een deel van de lokale media altijd in één richting kijken: allemaal samen tegen rechts.” Nochtans zijn er genoeg voorbeelden van links geweld. Mühlmann verwijst daarbij naar de recente brutale aanval in een winkel in Erfurt. Daar werd een vrouwelijke medewerkster door vermoedelijk linkse extremisten met telescopische knuppels en pepperspray zwaar mishandeld.

Op Facebook haalt de AfD’er verder een reeks branden uit 2020 aan. Daarbij gingen enkel eigendommen van rechtse mensen in vlammen op. Hij verwijst ook naar een brute aanval van nepagenten op een echtpaar in hun flat, waarbij ook een zwangere vrouw werd mishandeld. Politieonderzoeken draaiden op niets uit en niemand kreeg een straf. “Verschillende leden van de deelstaatregering en de partijen die de regering steunen, sympathiseren openlijk met links-extremistische verenigingen of relativeren de bovengenoemde daden.”

De conclusie van Mühlmann over Thüringen is hard: “Vanuit het oogpunt van politiek gemotiveerde criminaliteit is Thüringen niets anders dan een mislukte staat.” Hij hoopt dat de CDU deze keer wel zal samenwerken met zijn partij om het links-extremisme aan de kaak te stellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Thüringen start met onderzoekscommissie naar politiek geweld, links voelt zich geviseerd”

Plaats een reactie

Delen