Tinder trekt naar de rechtbank tegen Google

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Tinder trekt naar rechtbank tegen Google

Carl Deconinck

Match Group, het bedrijf achter populaire datingapps zoals Tinder en OkCupid, diende een klacht in tegen Google. Het zegt zich gegijzeld te voelen door het ‘monopolie’ van Google. Die macht en een dispuut over de betalingsregels zijn er teveel aan.

Match Group zegt dat Google verscheidene Amerikaanse wetten overtreedt en zijn macht misbruikt om apps te dwingen zijn eigen betalingssysteem te gebruiken. Google bezit namelijk Android, een populair besturingssysteem voor tablets en smartphones. Heel wat apps, waaronder ook Tinder en OkCupid, gebruiken Android.

“Tien jaar geleden was Match Group de partner van Google. Nu zijn we zijn gijzelaar”, zo staat in de klacht te lezen. “Verblind door de mogelijkheid om een nog groter deel te krijgen van de miljarden dollars die gebruikers elk jaar betalen aan Androidapps, begon Google ook de markt waar gebruikers betalen voor die apps te monopoliseren.”

Facturatiesysteem

Google en Apple kenden al heel wat problemen met hun beleid rond betalingen. Zowel op juridisch als politiek vlak stelt men zich vragen bij de commissies en beperkingen die ze opleggen. Het Amerikaanse Congres werkt aan een wet om dit bewuste beleid te verhinderen. Google paste zijn beleid al aan en liet de vergoeding op sommige apps al met 30 procent zakken. Maar het bedrijf zei dat het zijn regels zou aanscherpen die het gebruik van zijn facturatiesysteem voor in-app aankopen verplicht stellen, uit veiligheidsoverwegingen. Google gaf 1 juni als deadline om aan de regels te voldoen of verwijderd te worden uit de Play Store.

In maart liet Google weten dat bepaalde apps hun eigen facturatiedienst mochten organiseren. Maar daar zat Match Group niet bij. De CEO van het bedrijf, Shar Dubey, liet weten dat ze te goeder trouw de problemen met Google wilde oplossen, maar geen andere keuze meer had dan deze rechtszaak. Match geeft aan dat het 42 miljoen dollar extra kosten zal moeten betalen in 2022. Dit komt bovenop de 100 miljoen die ze al zullen betalen.

Volgens Google wil Match Group dan weer gewoon “niet betalen voor de aanzienlijke waarde die ze ontvangen van de mobiele platforms waar ze hun bedrijf op hebben gebouwd”, aldus een woordvoerder. “Zoals elk bedrijf brengen we kosten in rekening voor onze diensten, en zoals elk verantwoordelijk platform beschermen we gebruikers tegen fraude en misbruik in apps.”

Epic Games, bekend van onder meer Unreal, Fortnite en Rocket League, trok eerder al naar de rechtbank tegen Google en Apple om gelijkaardige redenen. Apple moest intussen al ontwikkelaars toestaan om gebruikers naar betalingsdiensten buiten zijn App Store te leiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen