Bart Tommelein (bron: Belga)

Uncategorized

Tommelein (Open Vld) vraagt zich af of puur liberale partij nog zin heeft

Wannes Neukermans

Bart Tommelein, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Oostende, vraagt zich in een Knack-interview af of de traditionele centrumpartijen niet beter zouden opgaan in één groot geheel. “Ik ben en blijf liberaal, maar ik vraag me af of een puur liberale partij nog zin heeft”, legt hij uit.

Bart Tommelein, die tot 2018 de Vlaamse minister van Begroting en Energie was, doet die uitspraak na de laatste peilingen. Daarin zakte zijn partij net onder de tien procent. Hij is daarom van mening dat de traditionele partijen (CD&V en Open Vld) beter opgaan in een groter geheel, “dat de belangen van de mensen vooropstelt”. Dat vertelde hij in een duo-interview met voormalig Oostends burgemeester en socialistisch kopstuk Johan Vande Lanotte.

Tijdens het interview gaat het ook over de N-VA, de partij waarmee Open Vld en CD&V in de Vlaamse regering zitten. Ook zij leveren volgens Tommelein geen fantastisch werk: “Zij zijn altijd nodig in de Vlaamse regering en hebben het maar voor het kiezen. Is de Vlaamse regering zo daadkrachtig? Het is toch niet zo dat zij werk doet waarvan je kunt zeggen: wauw, dat marcheert hier nu echt geweldig. Dat is gewoon niet zo.”

Het is opvallend dat Tommelein nu van mening is dat de Open Vld mee opgaat in een “groter geheel”. Hij wilde in 2019 immers zelf nog voorzitter worden van de partij, maar verloor de voorzittersverkiezingen tegen Egbert Lachaert. Het is eveneens opvallend omdat er momenteel een vernieuwingscampagne loopt bij zijn partij, namelijk ‘Liberaal Vuur’. Die campagne, met congressen en denkoefeningen, moet het liberale gedachtegoed binnen de Open Vld opnieuw aanwakkeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Tommelein (Open Vld) vraagt zich af of puur liberale partij nog zin heeft”

  1. De traditionele partijen zijn kennelijk aan het einde van hun latijn toegekomen.
    Twee elfjes zouden samen 22% scoren, denken ze. Zo eenvoudig is het echter niet. Beginselvasten uit beide partijen zullen nog wat procentjes weg knagen.

  2. Ja, uiteraard zullen ze samenkruipen uit schrik voor de kiesdrempel! CDnV word zowiezo bij de volgende NVA/VB regering opgevist Vlaams. Open Bld heeft verkeerd gegokt door NVA een mes in de rug te steken. En het begint iedereen te dagen!

  3. Tommelein, kom uit uw winterslaap, Open VLD is al lang geen liberale partij meer. Dat zal je wel ondervinden bij de volgende verkiezingen wat de kiezers denken over jullie liberalisme.

Plaats een reactie

Delen