Transactivisten verstoren lezing aan Zwitserse universiteit: "Cisgender blanke vrouw kan niet over zo'n onderwerp spreken"

De Universiteit van Genève. Shutterstock

Uncategorized

Transactivisten verstoren lezing aan Zwitserse universiteit: “Cisgender blanke vrouw kan niet over zo’n onderwerp spreken”

Carl Deconinck

Zelfverklaarde transactivisten verstoorden dinsdag de presentatie van een boek aan de universiteit van Genève. Het is de tweede keer in korte tijd dat ze dit doen. De universiteit belooft klacht in te dienen.

Dinsdagavond werd de lezing van een Franse professor, Eric Marty, op een nogal gespierde manier onderbroken. Dit door activisten die beweerden te strijden voor de transzaak. De geleerde, die doceert aan de Universiteit van Parijs, presenteerde er zijn nieuwste boek ‘Het geslacht van de modernen’. Daarin ontleedt de auteur de intellectuele wortels die aan de basis liggen van de uitbreiding van het concept ‘gender’ in het huidige culturele universum.

Het was de universiteit van Genève zelf die het evenement organiseerde, meer bepaald de afdeling Moderne Franse Taal en Literatuur. Er waren een twintigtal geïnteresseerden die naar de professor kwamen luisteren. Maar plots stormden dertig transactivisten de zaal binnen en was de lezing voorbij. Volgens getuigen was er sprake van verbaal en fysiek geweld. De professor die het evenement organiseerde werd naar verluidt op de vingers getikt omdat “een cisgender blanke vrouw niet over zo’n onderwerp kan spreken”. Het lijkt er ook op dat de activisten het podium hebben bestormd. De spreker en een deel van het publiek zouden zijn besproeid met water en hydroalcoholische gel.

Onacceptabel

De universiteit reageert bij monde van haar woordvoerder Marco Cattaneo zeer fel op deze actie. “Het is onacceptabel dat een boek aan een universiteit geen studieobject kan zijn”, klinkt het. “Dat een groep zich het recht toe-eigent om te denken dat een boek niet meer bespreekbaar is. Mensen die bang zijn voor boeken staan zelden aan de goede kant van de geschiedenis.”

De alma mater bereidt zich voor op het indienen van een strafklacht en voegt eraan toe dat als blijkt dat sommige demonstranten studenten zijn, “ze zich zullen moeten verantwoorden voor hun actie op administratief niveau”. Een passage voor de tuchtraad is mogelijk. “Er zijn regels in de samenleving, er zijn regels op de universiteit en we kunnen er niet vanaf”, zegt Marco Cattaneo.

Verhoogde veiligheid

Hij geeft ook aan dat het “uitgesloten is om leraren tot zelfcensuur te dwingen. Gender is uiteraard een onderwerp van studie waar onderzoekers aan zullen blijven werken, en we zullen uiteraard doorgaan met het organiseren van openbare evenementen over dit onderwerp”. De woordvoerder legt ook uit dat “als uit de analyse zou blijken dat deze of gene conferentie gevoeliger was, we het veiligheidssysteem dienovereenkomstig zouden aanpassen, zoals we bijvoorbeeld al doen wanneer we bepaalde politieke figuren verwelkomen, zoals onlangs de secretaris-generaal van de VN.”

Het is de tweede keer in drie weken tijd dat zo’n gebeurtenis zich voordoet. Eerder hadden activisten een andere lezing verhinderd, die werd gegeven door twee Franse psychoanalytici. Zij vertelden over hun boek ‘De fabriek van het transgender kind. Hoe minderjarigen te beschermen tegen een gezondheidsschandaal’. Toen was het niet de universiteit zelf die de lezing organiseerde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Transactivisten verstoren lezing aan Zwitserse universiteit: “Cisgender blanke vrouw kan niet over zo’n onderwerp spreken””

  1. Zoals we ons vele jaren geleden zouden ingebeeld hebben hoe extreem-rechts zou zijn, zo handelen heel wat woke-activisten vandaag. Intimidatie, framing, groepsdruk, haatspraak, de reductie van de mens tot zijn ‘klasse’ (ras, geslacht, seksuele voorkeur), beeldenstorm, blaming en shaming, pesterijen en nog meer van dat fraais.

  2. Ik bezit ongeveer 5000 reggae en blues albums. Dadelijk dringen de activisten m’n huiskamer binnen als ze de muziek horen, en wordt ik zwaar beschuldigd vanwege “culturele toe-eigening”… Ik weet niet wat er met de mensheid loos is, maar het gaat van kwaad naar erger op het gebied van klimaat, woke, me too, gendergelijkheid, vermeend racisme, enz. Om even te relaxen kan ik een song van de Amerikaanse band American Aquarium (afkomstig uit North Carolina) aanbevelen: “The World Is On Fire”. Een kwestie van even bijkomen en herbronnen. Of hun “Tough Folks” (‘Tough Times don’t last, but Tough Folks do’)

Plaats een reactie

Delen