Erdogan: Zweden en Finland moeten 130 terroristen uitleveren om bij de NAVO te kunnen

Shutterstock

Uncategorized

Turkije wil 1 miljoen Syriërs terugsturen naar eigen land

Carl Deconinck

Turks president Recep Tayyip Erdoğan liet gisteren weten dat Ankara een miljoen Syrische vluchtelingen wil terugsturen naar hun land van herkomst. Hij belooft daarbij om mee te helpen bouwen aan woningen en lokale infrastructuur.

In Turkije leven er momenteel naar schatting meer dan 3,6 miljoen mensen uit Syrië. Die namen de benen na het uitbreken van de burgeroorlog in hun thuisland. Ook in Turkije zorgt de massale migratie voor overlast en spanningen. Migratie lijkt een belangrijk thema te worden bij de volgende verkiezingen. Volgend jaar staan er namelijk presidents- en parlementsverkiezingen op het programma.

“We bereiden een project voor met het oog op de terugkeer van een miljoen van onze Syrische broeders en zusters naar hun thuisland”, aldus Erdogan in een videoboodschap. Hij gaf verder aan dat zijn regering zal samenwerken met internationale en Syrische organisaties om dat doel te bereiken. De video was eerst te zien in Idlib, in het noordwesten van Syrië. Daar vond een ceremonie plaats waarbij de Turkse overheid de huissleutels van nieuwgebouwde huizen overhandigde aan Syriërs die hun woningen verloren zijn in de oorlog.

Volgens Erdogan zijn er sinds 2016 al een half miljoen Syriërs teruggekeerd naar veilige zones aan de Turks-Syrische grens. Turkije wil dat aantal nu fors opdrijven met de hulp van meer soortgelijke huisvestigingsprogramma’s. Ook een school en een hospitaal maken daar deel van uit. Turkije benadrukt dat er ook infrastructuur komt voor de lokale economie. Tegen eind 2022 wil Turkije minstens honderdduizend huizen af hebben.

Spanningen

Turkije ontving de laatste jaren heel wat migranten. Die veroorzaken heel wat spanningen. De instroom van jonge mannen uit Afghanistan na de chaotische terugtrekking van de westerse troepen zette de zaken nog meer op scherp. Turkije verhardde zijn beleid en spoorde mensensmokkelaars actief op. Er kwamen ook grensmuren, maar het probleem blijft groot. Er vielen al meerdere doden.

De oppositie wil een strengere migratiepolitiek. Zelfs de linkse Kemal Kilicdaroglu belooft om Syriërs binnen de twee jaar terug naar eigen land te sturen. Ook de conservatieve Meral Akşener wil dat vluchtelingen terugkeren. De overheid besliste in april dat Syrische vluchtelingen niet naar hun land mochten terugkeren voor het Suikerfeest. De regeringspartij MHP liet weten dat vluchtelingen die naar Syrië trokken voor de feestdag Turkije niet meer binnen mogen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Turkije wil 1 miljoen Syriërs terugsturen naar eigen land”

  1. Tiens, vormen die Syriërs dan geen verrijking voor de diverse Turkse maatschappij? We zullen Calvo eens naar daar sturen om het Erdogan eens helder en duidelijk uit te leggen.

Plaats een reactie

Delen