Turks president Erdogan sterk tegen toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

shutterstock

Uncategorized

Turks president Erdogan sterk tegen NAVO-toetreding Finland en Zweden

Carl Deconinck

Turks president President Tayyip Erdogan heeft vandaag gezegd dat Turkije onmogelijk de plannen kan steunen om Finland en Zweden toe te laten bij de NAVO. Hij meent dat beide landen veel terroristische organisaties herbergen.

Gisteren maakten de Finse president en eerste minister gezamenlijk bekend dat het land “onverwijld wil toetreden tot de NAVO”. Men verwacht veel steun in het parlement en het lidmaatschap van Finland lijkt een kwestie van tijd. Ook Zweden zou snel volgen. Rusland is niet gediend met die uitbreiding en sprak al dreigende taal.

Maar nu blijkt er een onverwachte tegenstander te zijn in eigen rangen: Turkije. En dat is niet niets, want Turkije heeft na Amerika het grootste leger van de NAVO en heeft een bijzonder strategische ligging. Bovendien moet de goedkeuring voor nieuwe leden ook unaniem gebeuren. “Wij volgen de ontwikkelingen met betrekking tot Zweden en Finland, maar wij staan er niet positief tegenover”, zei Erdogan tegen journalisten in Istanbul. Hij voegde daaraan toe dat het een vergissing van de NAVO was om Griekenland in het verleden als lid te aanvaarden.

Terroristische organisaties

“Als Turkije willen we soortgelijke fouten niet herhalen. Bovendien zijn Scandinavische landen gasthuizen voor terroristische organisaties”, zei Erdogan zonder details te geven. “In sommige landen zijn ze zelfs lid van het parlement. Het is niet mogelijk voor ons om daar voorstander van te zijn”, voegde hij eraan toe.
Eerder had NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg verteld dat de Finnen een warm welkom zullen krijgen. Hij beloofde een soepele en snelle aanvaarding van het land in de verdedigingsalliantie.

Daar denkt Turkije duidelijk anders over. Er zijn namelijk verschillende organisaties die Turkije catalogiseert als terroristisch actief in Scandinavië. Het gaat vooral om Koerdische groepen zoals PKK en YPG, maar ook de Turks-islamitische Gülen beweging.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

22 gedachten over “Turks president Erdogan sterk tegen NAVO-toetreding Finland en Zweden”

  1. Turkije is goeie vriend met Poetin wanneer het haar uitkomt, bewijst haar oorlogsaankopen bij Rusland. Turkije is niet meer het Turkije van weleer (voor erdogan) en totaal onbetrouwbaar geworden in de NAVO. Turkije probeert van alle walletjes te eten. Turkije uit – Finland en zweden in, goeie deal.

  2. voor een dictator die zijn eigen bevolking intimideerd, genocides toelaat op zijn grondgebied en moslimterrorisme steunt heeft die wel veel noten op zijn zang. tijd voor machtswissel in turkije. we kunnen in nato immers geen terroristen toelaten.

  3. De Russen hadden het al voor W.O. I op de Turken gemunt omdat het Ottomaanse Rijk de Russische drang naar ijsvrije wateren via de Dardanellen in de weg stond.
    Nu de Russen in de kaart spelen is een breuk met het verleden en maakt Turkije voor Europa en de NAVO totaal onbetrouwbaar (voor zover dit nog bewezen hoeft te worden).

  4. Beste,waarom moet men Rusland nodeloos blijven provoceren?Hierdoor is het conflict met Oekraïne ook begonnen.Nu vinden landen plotsklaps tientallen miljarden€ om de NAVO sterker te maken alhoewel volgens sommige “militaire” analisten het Russische leger ondermaats presteert.Trouwens veel van die specialisten die nu door de MSM worden opgevoerd verkopen flauwe kul!Journalisten die in het verleden de NAVO afkraakten zijn nu plotseling grote fan en havik!Dat Erdogan omstreden is staat buiten kijf en hij heeft het sallafisme gepromoot in de Turkse samenleving en binnen het leger, maar het land ligt enorm strategisch en niet te vergeten er liggen Amerikaanse kernwapens!Dat hij de Russische S400 kocht was erg omstreden en werd te Washington niet gesmaakt.Dat men in de EU de kant van Zelenski kiest is overduidelijk maar doen alsof Oekraïne,waar ook oligarchen zijn en de corruptie welig tiert, geen boter op het hoofd heeft neemt een loopje met de waarheid.De Russen die in het Oosten leven werden door Oekraïense nationalisten geterroriseerd en het Oekraïense leger/politie deden hieraan mee.Hier zijn bewijzen van.Zelenski en zijn ministers moeten ophouden met de martelaar te spelen en het wordt de hoogste tijd dat de media aan serieuze objectieve berichtgeving gaan doen. Oekraïense legereenheden waren/zijn evenzeer betrokken bij barbaarse smeerlapperij.Europa loopt aan het handje van de VS, die onrechtstreeks in oorlog met Rusland zijn.De Biden administratie wordt in de VS helemaal niet gesmaakt (inflatie,criminaliteit,werkeloosheid,goederen tekorten,hoge energieprijzen,BLM,woke,Antifa,CRT…..) dus voor Joe komt deze oorlog als een godsgeschenk.Onze politici vergeten dat Europa de eerste klap zal opvangen mocht Rusland een (nucleaire) versnelling hoger schakelen.De gewone man/vrouw voelt het nu reeds als hij zijn rekening maakt .Gelukkig zijn er nog landen die rationeel denken zoals o.a Hongarije.Men kan van Orban zeggen wat men wil maar de Hongaren hebben een langetermijnvisie en beseffen dat er ooit een einde aan dit conflict zal komen en wie weet andere leiders in het Kremlin?

  5. Vergeet ook niet hoe krachtig de Turkse wapenbijstand, waaronder de zeer efficiënte drones, aan Oekraïne in die oorlog zijn. Daar zijn de Russen niet erg gelukkig om!

Plaats een reactie

Delen