Vincent Van Quickenborne (foto: Belga)

Uncategorized

Van Quickenborne schaft korte gevangenisstraffen af: “Ons land is te repressief”

Wannes Neukermans

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stelt de uitvoer van korte gevangenisstraffen tot drie jaar opnieuw uit. Normaal had die op 1 juni moeten ingaan. De minister gaat dinsdag in de commissie Justitie nog een stap verder en pleit voor het afschaffen van gevangenisstraffen tot zes maanden. Van het kordate beleid dat de minister wilde voeren is nog steeds niet veel merkbaar. Oppositiepartijen noemen de straffe taal die Van Quickenborne al heel zijn legislatuur gebruikt dan ook “niet meer geloofwaardig”.

Tot op vandaag worden gevangenisstraffen van drie jaar of minder steevast vervangen door alternatieve straffen, zoals een enkelband, werkstraf of voorwaardelijke straf. Normaal gezien zou daar vanaf juni 2022 verandering in komen. Dat wordt nu echter opnieuw uitgesteld. “Er moet immers worden vastgesteld dat de datum van 1 juni 2022 niet haalbaar is”, luidt het voorstel dat dinsdag voorligt in de commissie Justitie. De overbevolking van de gevangenissen zorgt er volgens Van Quickenborne voor dat de doorvoering momenteel niet haalbaar is. Daarom wil hij wachten tot er voldoende nieuwe detentiehuizen zijn alvorens de wet te laten ingaan.

Van Quickenborne gaat een stap verder en laat eveneens de ambitie los om gevangenisstraffen tot zes maanden in te voeren. Hij bevestigde in de Kamer zelfs dat hij die in de toekomst wil afschaffen. “Ons land is veel te repressief. De inflatie van gevangenisstraffen is onwaarschijnlijk”, oordeelde hij. “Straffen van twee tot drie maanden cel, dat heeft geen enkele zin.”

Geen daden maar woorden

Het wetsontwerp kreeg dinsdag groen licht in de Kamercommissie Justitie. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams belang stemden tegen. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit verweet de minister ervan straffe taal te spreken, maar dat niet om te zetten in daden: “Ondanks uw straffe aankondigingen is het tot nog toe vooral praat voor de vaak”, vertelde ze. Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen vond de werkwijze van Van Quickenborne “niet meer geloofwaardig”.

Dat er nu opnieuw een uitstelkomt, vindt De Wit onaanvaardbaar. “Onze gevangenissen barsten uit hun voegen, het bewakingspersoneel staat onder immense druk en gevangenisstraffen worden simpelweg niet uitgevoerd. Het uitstelgedrag van de minister heeft dus grote gevolgen voor onze samenleving.”

Ook Kamerlid Theo Francken (N-VA) was op zijn eigen blog, Theo Tuurt, opvallend kritisch over het beleid en de communicatie van de Open Vld-minister: “Ondanks alle beloftes en stoere praatjes wil hij voor de derde keer de uitvoering van de gevangenisstraffen onder twee jaar uitstellen. Iedereen met een langere straf krijgt een ‘coronakorting’ van zes maanden”, aldus Francken.

Ook het feit dat Van Quickenborne uitpakt met een “recordaantal gedetineerden terug naar het land van herkomst”, valt niet in goede aarde bij het N-VA-kopstuk. “In feite gaat het om amper 91 buitenlanders die een deel van hun straf zullen uitzitten in een buitenlandse gevangenis. In België zaten vorig jaar maar liefst 3.057 illegale vreemdelingen in de gevangenis. 1 op 34 is en blijft een druppel op een hete plaat. Dat Van Quickenborne hier zo mee uitpakt, is eigenlijk best lachwekkend.”

Francken verwijst ook naar het akkoord dat Denemarken sloot met Kosovo. Het Noord-Europese land zal vanaf volgend jaar veroordeelde buitenlandse criminelen naar gevangenissen in Kosovo te sturen. Het land wil zo de overbevolking in de eigen gevangenissen tegengaan. “Zoals vaak toont dat kleine Scandinavische land ons de weg”, beëindigt het Kamerlid van N-VA zijn betoog.

https://redactie.palnws.be/2022/04/denemarken-stuurt-buitenlandse-gevangenen-naar-kosovo-om-ze-nadien-te-deporteren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Van Quickenborne schaft korte gevangenisstraffen af: “Ons land is te repressief””

  1. In elk zichzelf respecterend en zelfbedruipend bedrijf vliegt zulk een MINIster er uit. Wetende dat 90% van de verkrachtingen al geseponeerd worden dus die daders gaan alvast vrij uit dankzij de idioten van procureurs. Als ge dan vreemdeling bent en een groepsverkrachting pleegt dan moet ge een opstel schrijven. Hoe die mensen van justitie kunnen slapen begrijp ik niet, hopelijk maken ze zelf ook een siets mee en worden ze gekloot door hun eigen collega’s want die series op TV over justitie is om hun blazoen op te poetsen, in werkelijkheid het tegengestelde.

  2. verander de wet zodat het wettelijk in orde is dat veroordeelden ( geen voorarrest) met 6 in 1 cel mogen, weten ze op voorhand waar ze aan beginnen als ze gepakt worden . Plaatsgebrek op de een of de andere manier opgelost

  3. Alé, je smijt iemand 6 maand in den bak aan 250€ / dag, verliest appartement, werk (indien), …
    Daarna mag het OCMW de boel opkuisen : installatie premie, leefloon, …

  4. Neen want permissiviteit wordt verward met vermeende “verdraagzaamheid” (sic) . Hoe zou dat toch komen dat de VLD in de peilingen nauwelijks nog “open” is ?

  5. Kleine criminelen worden groot, ook als men ze met rust laat. Mocht het om rechtse kleine vergrijpen gaan dan zou de links-liberaal wel een oplossing weten te vinden.

Plaats een reactie

Delen