Enkele weken geleden werden de standplaatsen voor eetstanden op de Gentse Feesten via opbod verkocht aan standhouders. Daarbij viel op dat veel minder werd geboden voor een standplaats waar enkel vegetarisch eten geserveerd mag worden. Stad Gent loopt daarmee flink wat opbrengsten mis.
Begin mei worden traditioneel de standplaatsen voor eetkraampjes op de Gentse Feesten digitaal geveild aan potentiële standhouders. Dat gebeurt onder het toezicht van een gerechtsdeurwaarder en betekent een flinke duit in het zakje van Stad Gent, omdat het niet ongewoon is dat bepaalde plaatsen in het verleden voor meer dan 30.000 euro werden geveild. Vooral plaatsen op de Korenmarkt lijken daarbij de hoogste sommen op te leveren.
Veggiekramen drukken inkomsten
Dit jaar werden zo’n 30 plaatsen aangeboden, maar er werden wel regels opgelegd inzake het eten dat geserveerd mag worden. Zo moeten 10 kramen verplicht vegetarisch eten aanbieden, en 4 veganistisch. Daarnaast waren er ook 10 staanplaatsen voor vleesgerechten, zoals frituursnacks en hamburgers. Ten slotte waren er ook telkens 3 plaatsen voor oliebollen en pizza of pasta.
Al snel werd duidelijk dat standhouders een pak minder geld over hebben voor een plaats dan vroeger. Daarbij leverden vooral de standen waar vegetarisch of veganistisch eten geserveerd moet worden niet veel geld op. Zo gingen die plaatsen op de Korenmarkt voor 4.200 euro onder de hamer, terwijl er voor diezelfde plaats enkele jaren gelden 30.200 euro werd geboden. Toen mocht er wel nog gewoon vlees geserveerd worden. Het duurste kraam zonder vlees staat aan het Sint-Baafsplein, waar 8.000 euro werd geboden voor een veggiekraam. In totaal bracht de veiling 176.000 euro op.
“Slechte tijden”
Volgens schepen Bram Van Braeckevelt (Groen), bevoegd voor de Gentse Feesten, liggen deze inkomsten in lijn met wat verwacht werd. Toch geeft hij ook enkele redenen aan waarom de opbrengst lager ligt dan andere jaren. “De veiling was maar voor één jaar, wat het risico groter maakt voor ondernemers. Bovendien zijn er in juli nog heel wat andere festivals en evenementen”, klinkt het. “Verder speelt ook de coronacrisis nog steeds een grote rol.” Dat veggiekramen misschien minder gegeerd zijn dan vleeskramen droeg volgens de schepen dus niet bij aan de lagere prijzen.